Intrebat daca va semna el, ca ministru interimar la Transporturi noul brevet de comandat de nava al lui Traian Basescu, Victor Ponta a intrebat la randul sau cand da examenul seful statului. 

"Pai, azi nu e liber?", a replicat Ponta cand ziaristii i-au spus ca Traian Basescu este testat vineri. 

Premierul a spus apoi ca, avand in vedere comportamentul lui Traian Basescu din ultima perioada, el sigur nu ii da brevetul. 

"Avand in vedere manifestarile din ultima perioada ale domnului presedinte Traian Basescu, manifestari ce dau niste semne de inconsecventa, de incoerenta, de lipsa de echilibru, daca mai sunt eu ministru, il chem personal ca sa-l testez. Daca se comporta si pe nava cum s-a comportat il ultima perioada ca presedinte, sigur nu-i dau brevetul. Poate iar da foc la nava, ca la Rouen", a afirmat Victor Ponta. 

Presedintele Traian Basescu a ajuns, vineri dimineata, la Centrul de simulare al CERONAV din Constanta, unde sustine o testare pe un simulator de navigatie, in cadrul cursurilor de reconfirmare a brevetului de comandant de nava, el spunand ca are emotii, dar ca este mai usor sa conduci o nava decat o tara. 

"Nu exista examen la care sa nu ai emotii. Si am si o problema. Este prima data de cand m-am dat jos de pe nava cand am intrerupta valabilitatea brevetului de comandant. Anul trecut mi-a expirat dreptul de a ma urca pe o nava in functia de comandant, pentru ca am fost ocupat cu suspendarea", a spus seful statului razand. 

Intrebat cum crede ca va fi testarea la simulatorul de navigatie, el a spus ca se asteapta la situatii de navigatie care ii sunt familiare.  "Vor fi foarte apropiate de realitate pentru ca se bazeaza pe harti reale", a mai afirmat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a inceput, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de nava ale Centrului Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale, pregatirea, care se va incheia saptamana viitoare, facandu-se la vila de protocol de la Neptun. 

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupsa, afirma ca presedintele a solicitat program personal de urgenta pentru reconfirmare si a achitat 2.300 de lei, fata de tariful obisnuit de 1.500 de lei, iar cursul va dura aproximativ doua saptamani, in loc de cinci zile cat este in mod normal. 

Directorul CERONAV preciza ca reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul presedintelui sa navigheze, in acest sens fiind necesara si efectuarea cursurilor IMO. 

In 1976, Traian Basescu a absolvit Institutul de Marina "Mircea cel Batran", Facultatea de Navigatie, Sectia Comerciala.  Inceputul activitatii profesionale a lui Traian Basescu a avut loc tot in domeniul naval, acesta fiind ofiter maritim gradele III, II si I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanta. In perioada 1981-1987 a fost capitan de cursa lunga si comandant al navelor Arges, Crisana si Biruinta, iar intre 1987 si 1989 a fost sef al Agentiei NAVROM din Anvers.