"Pe mine ma intereseaza un singur lucru, ca de la 1 octombrie, sau eventual, daca domnia sa ataca la Curtea Constitutionala, de la 1 ianuarie cel mai tarziu, sa avem reducerea fiscalitatii muncii", a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele fie va retrimite proiectul in Parlament, unde va fi din nou votat in luna septembrie, fie va sesiza Curtea Constitutionala, caz in care presedintele trebuie intrebat daca reducerea CAS va mai fi aplicata din octombrie.

Intrebat daca va ataca la CC legea de reducere a CAS, presedintele Basescu a declarat ca "ramane de vazut" si ca vrea sa aiba o discutie si cu mediul de afaceri, aratand ca asteapta de la ministrul de Finante un document, in care sa precizeze sub semnatura de unde vor veni veniturile suplimentare.

Consiliul Fiscal: Reducerea CAS lasa bugetul de pensii fara 7 mld. lei, in 2015-2017, si duce deficitul bugetar in pragul declansarii procedurii de deficit excesiv

Desi proiectul a trecut atat de Senat, cat si de Camera Deputatilor, acesta fiind sustinut si de parlamentatii PNL, chiar daca nu se mai afla la guvernare, Consiliul fiscal l-a avizat negativ, avertizand ca in urma reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, fara masuri de compensare a impactului financiar, exista riscul de inregistrare a unui derapaj major in politica fiscal-bugetara din 2015 si chiar apropierea deficitului bugetar de pragul de declansare a procedurii de deficit excesiv.

"Consiliul fiscal apreciaza ca adoptarea propunerii legislative de reducere a CAS cu 5 pp. la angajator, desi in mod cert dezirabila din perspectiva mediului de afaceri, nu este posibila in conditiile respectarii angajamentului de consolidare fiscala asumat, in conformitate cu tratatele europene, fara identificarea unor masuri compensatorii de dimensiuni echivalente (de amploare), reprezentate de majorari/extinderi de baza de impozitare si/sau de reducerea unor cheltuieli", a transmis Consiliul fiscal.

Potrivit Consiliului, reducerea CAS va avea un impact semnificativ asupra pozitiei financiare a sistemului de pensii publice, care este deja una foarte precara.

“Cheltuielile bugetare cu pensiile sunt deja nesustenabile in raport cu contributiile incasate In anul 2013, deficitul sistemului de pensii publice a fost de 11,7 mld. de lei (1,86% din PIB), iar proiectiile pentru perioada 2015-2017 au in vedere un deficit situat intre 19 si 21,1 mld de lei in conditiile materializarii reducerii CAS cu 5 pp., respectiv cu circa 7 mld. de lei mai ridicat decat in ipoteza mentinerii cotelor actuale de CAS", avertizeaza Consiliul Fiscal.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Numarul actual al salariatilor din Romania este de aproximativ 4,6 milioane.

Consiliul Fiscal este o autoritate independenta infiintata in baza Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, care isi propune sa sprijine activitatea Guvernului si a Parlamentului in cadrul procesului de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare si sa promoveze transparenta si sustenabilitatea finantelor publice.