Premierul Victor Ponta a inaugurat, la Bistrita, o noua sectie a producatorului de acumulatori auto Rombat, spunand ca important este ca Romania sa se dezvolte economic, pentru ca "cei pe care se bat politicienii in Europa, romii, sunt acolo si cu Schengen si fara Schengen".

"Evident ca sunt bucuros ca unul dintre campionii Romaniei din punct de vedere economic, Dacia Renault, se aprovizioneaza si are incredere in Rombat, la fel cum sunt bucuros ca Rombat exporta in UE si in afara UE productia actuala. Poate ca reusim impreuna sa explicam politicienilor, unii dintre ei sunt la fel de demagogi si de ipocriti ca si cei din Romania, ca intrarea Romaniei in Schengen inseamna acces mai usor al marfurilor. Cei pe care se bat politicienii in Europa, romii, sunt acolo si cu Schengen si fara Schengen, ceea ce este important e daca ne dezvoltam economic, daca reusim sa cream locuri de munca, daca avem resurse financiare pentru a-i integra pe romi aici in Romania. Altfel, cei care muncesc, cei care exporta in UE trebuie sa stie ca incercam sa luptam impreuna cu ceea ce exista si in Romania si in alte tari, demagogie si ipocrizie atunci cand vine vorba de Romania. Pentru mine e o mare mandrie ca Rombat e apreciat de clientii sai, voi sprijini cu tot ce tine de Guvern dezvoltarea unor companii asa cum este Rombat", a declarat premierul, relateaza Mediafax.

Victor Ponta a facut referiri si la asteptarile investitorilor, spunand ca in primul rand Romania poate oferi o stabilitate legislativa.

"Ceea ce putem sa oferim este in primul rand o stabilitate legislativa, cred ca e cel mai important lucru pentru cei care investesc bani in Romania si cei care se dezvolta, asa cum este Rombat, este stabilitatea si predictibilitatea. In al doilea rand, sa luptam zi de zi, o lupta care nu se va sfarsi niciodata, cu birocratia, cu prea multe reguli administrative, inclusiv cu coruptia aparatului administrativ. Este o lupta pe care o ducem impreuna si in care eu cred foarte mult. O companie puternica, asa cum e Rombat, daca nu este incurcata de prea multe reguli administrative, daca nu este incarcata de controale, se poate dezvolta foarte bine si isi poate asigura un drum. Pentru mine este o mare placere si onoare sa vad cu ochii mei o companie, chiar daca are actionariat strain, pe care o consider una romaneasca ce are succes, care se dezvolta, care se gandeste la viitor", a adaugat premierul.

"Subiectul Schengen trebuie tratat serios, nu ca niste fraieri"

Prim-ministrul Romaniei a declarat, sambata, la Bistrita, ca nu il intereseaza ceea ce spune liderul PDL Cluj, Daniel Buda, care i-a cerut sa isi asume "esecul intrarii in Schengen" si sa demisioneze, el adaugand: "Ar trebui sa tratam serios subiectul Schengen, nu ca niste fraieri."

Premierul a declarat ca Romania a fost respinsa sa intre in Schengen in 2011, cand premier era "prietenul lui Buda". "Lucrurile sunt foarte clare: Romania este pregatita nu doar tehnic, tehnic era pregatita de mai mult timp si am cheltuit o multime de bani pentru securizarea frontierelor, este pregatita si economic, si politic. Absolut toate lucrurile, inclusiv ce s-a adaugat pe parcurs, MCV, sunt in directia buna. Ce tinea de Romania s-a facut si se face si sunt convins ca, daca vine domnul Boc inapoi, tot aia o sa faca. Ce sa faca, saracul?", a declarat Ponta.

El a dezvelit si o placheta inaugurala pe care scria "Aceasta capacitate de productie a fost inaugurata la data de 28 septembrie 2013 in prezenta primului-ministru al Romaniei, domnul Victor Ponta", apoi a facut o vizita in fabrica alaturi de ceilalti invitati.

Producatorul de acumulatori auto Rombat, controlat de grupul sud-african Metair, a finalizat o investitie de 17 milioane de euro intr-o noua capacitate de productie la Bistrita, sustinuta in proportii egale din fonduri proprii si finantare guvernamentala nerambursabila.

Noua unitate are o capacitate de 700.000 de baterii si poate produce atat baterii pentru masini cu tehnologie Start/Stop, cat si baterii conventionale. Prin realizarea noii structuri, capacitatea de productie a Rombat ajunge la 3,3 milioane de baterii si creeaza 108 noi locuri de munca, alaturi de cele 600 deja existente.

Sistemul Start/Stop permite ca motorul masinii sa se opreasca atunci cand rotile nu se mai invart (de exemplu cand se asteapta la semafor, dupa scoaterea din viteza) si sa reporneasca automat la cuplarea ambreiajului. Masinile dotate cu tehnologie Start/Stop consuma mai putin carburant si protejeaza mediul inconjurator.

Din 1999 si pana in prezent, Rombat a derulat noua mari proiecte de investitii cu o valoare totala de aproximativ 27 de milioane de euro, dintre care aproximativ 11 milioane au reprezentat fonduri guvernamentale si europene. In primavara anului trecut, compania bistriteana a fost preluata de grupul Metair, care cuprinde companii care desfasoara activitati in domeniul productiei si distributiei, predominant in industria auto.