"Acum, in Romania, avem nu doar cestere economica, ci si o rata scazuta a somajului fata de media europeana si, cum spun adesea, chiar mai multe oportunitati decat in statele vestice membre ale UE. Romanii care au dorit sa mearga in alte tari au facut-o deja si nu va exista nicio schimbare semnificativa", a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.

El s-a declarat in acelasi timp de acord cu masurile anuntate de premierul britanic David Cameron privind inasprirea conditiilor de acordare a beneficiilor sociale pentru cetateni din afara Marii Britanii. 

"In aceasta privinta, ma alatur acestuia (David Cameron - n.r.), dar si cancelarului Germaniei si altor premieri in a spune ca este in interesul tuturor europenilor, incluisv al romanilor si al bulgarilor, sa luptam impotriva celor care profita ilegitim sau abuziv de sistemul de protectie sociala. Voi lupta insa intotdeauna pentru dreptul romanilor cinstiti si muncitori de a merge in Marea Britanie, Franta, Germania pentru o viata mai buna, o slujba mai bine platita, achitand taxe si fiind parte activa a societatii", a declarat premierul Ponta. 

El a pledat in acest context pentru o abordare rationala a situatiilor mai dificile, adaugand ca fortele politice anti-europene sunt cele care vor profita de pe urma masurilor populiste care tenteaza guvernele. 

Solicitat sa comenteze faptul ca Romania este pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste combaterea coruptiei, Victor Ponta a aratat ca tara noastra a implementat toate reglementarile europene in domeniu, iar rezultatele au fost "impresionante", pentru ca multi politicieni sau functionari publici au fost sanctionati, au fost deschise numeroase dosare, iar activitatea institutiilor anti-coruptie este apreciata in rapoartele internationale. 

Intrebat daca Guvernul nu are o problema de credibilitate tinand cont de faptul ca doi fosti ministri si un actual membru al Cabinetului, vicepremierul Liviu Dragnea, sunt anchetati penal, Ponta a aratat ca acuzatiile aduse acestora nu au tinut de perioada mandatului in functie, iar de un si jumatate de cand a preluat conducerea Executivului nu au fost aduse acuzatii de coruptie la adresa Guvernului.

Prim-ministrul a vorbit totodata de importanta unei strategii pe termen lung pentru integrarea populatiei de etnie roma, precum si despre faptul ca o relatie economica buna cu China va ajuta tarile central si est-europene sa recupereze decalajul fata de restul statelor UE si sa consolideze piata comuna.