"Este negociat cu partenerii nostri internationali tot ceea ce este prevazut in buget si, da, tot ceea ce am negociat cu partenerii nostri internationali tinem. Daca presedintele Basescu este impotriva acordurilor noastre cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, avrea dreptul sa nu semneze acordul. A semnat. Acum, daca din motive strict populiste se opune...dar, sincer, eu nu cred ca se va opune, ca nu l-am vazut sa mai spuna lucruri serioase in ultimul timp", a spus Victor Ponta. 

Premierul a aratat ca presedintele nu are dreptul de a lucra la proiectul de buget pe anul viitor, domeniu in care propunerea apartine Guvernului, iar decizia finala revine Parlamentului, si a explicat ca in buget sunt asigurate sumele aferente cofinantarii proiectelor cu finantare comunitara. 

"Presedintele Romaniei, conform Constitutiei, nu are niciun drept si nici nu va avea un asemenea drept de a lucra pe proiectul de buget. I-am dat buget la Administratia Prezidentiala, are buget destul, sa-l cheltuiasca cum doreste anul viitor, restul propunerii apartine Guvernului si decizia, Parlamentului. Fondurile europene sunt Programele Operationale Sectoriale si Programul Operational Regional, absolut toate blocate pana anul trecut si deblocate si aflate in acest moment in derulare normala - sunt si supracontractate, inclusiv la Programul Operational Regional, unde contractarea este undeva spre 115-120% fata de fondurile alocate - incepem Programul 2014-2020, unde de asemenea avem finantate atat infrastructura, mediul, resurse umane. Deci, fondurile europene au nevoie din bugetul de stat de partea de cofinantare, care este asigurata in totalitate prin proiectul de buget", a declarat Ponta. 

Premierul a adaugat insa ca nu stie despre ce bani in plus este vorba in buget, avand in vedere ca in acest an au fost achitate arierate, si ca nu crede ca presedintele va bloca cresterile de pensii si de salarii pentru profesorii debutanti si medicii rezidenti si nici cresterea salariului minim. 

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca va trimite inapoi bugetul de stat pe 2014, daca se pastreaza cresterea accizei la benzina cu 7 euro centi si se mentine cresterea cu o mie de miliarde la ministerul Dezvoltarii, condus de Liviu Dragnea.  El a aratat ca aceasta crestere merge la regenerare urbana a municipiilor si oraselor, la modernizarea satului romanesc, unde cresc alocarile de la 199 de milioane la 800 de milioane si la infrastructura de nivel judetean, unde alocarile cresc de la 77 de milioane, la 100 de milioane. 

"Asta inseamna o alocare suplimentara de 1,2 miiarde, pentru administratiile locale, in conditiile in care toate aceste programe sunt finantate si cu bani europeni", a mai declarat Basescu. 

Seful statului a mentionat ca mai sunt necheltuiti vreo 3 miliarde de euro, pentru aceste programe, de la dezvoltare rurala si de la 1 ianuarie, intram pe exercitiul bugetar nou al Uniunii Europene, astfel ca, celor 3 miliarde li se adauga alte 7 miliarde alocate pentru astfel de programe.