"Tehnic, era un lucru pe care eu l-as fi facut cu siguranta, daca niste traditii care exista in tarile occidentale s-ar aplica si la noi. Adica, mai direct, si le-am spus si colegilor mei, daca as avea garantia ca domnul presedinte in functie, Basescu, sau viitorul presedinte, domnul Iohannis - eu ma duc maine si imi depun mandatul de prim-ministru - spune «Am inteles, numesc un prim-ministru de la coalitia actuala», eu asa as face. Cred ca ar fi foarte bine sa avem un nou prim-ministru", a spus Ponta, la DCNews. 

El a aratat ca, potrivit traditiei politice romanesti, presedintele numeste premierul sau, chiar trecand peste o majoritate parlamentara, asa cum s-a intamplat de multe ori. 

Solicitat sa spuna explicit daca si-ar depune mandatul de premier in conditiile in care Iohannis ar numi un prim-ministru de la actuala coalitie, Ponta a raspuns: "Asa ar fi normal, pentru ca dincolo de actul de guvernare, pe care il apreciez ca indeplinind punctele esentiale in primele doi ani, dincolo de asta, prin faptul ca am candidat la functia de presedinte si am pierdut, e o responsabilitate personala". 

"Mai departe, daca ar exista ideea unei majoritati clare pana in 2016, cred ca am putea sa continuam si cu un alt prim-ministru", a spus Ponta. 

El a subliniat faptul ca ideea continuarii guvernarii nu e legata de persoana sa si a mentionat ca a spus acest lucru si in sedinta CExN de joi.

"Insa, o asemenea discutie, daca va exista, da, eu cred ca putem continua cu aceeasi majoritate, cu un alt prim-ministru. Ideea continuarii guvernarii nu e legata de persoana mea, ci e legata de majoritate, de program politic si de voturile pe care le-am obtinut in 2012", a subliniat Ponta.