"Deci, povestea datoriei mai este doar pe la Cotroceni. Cred, sincer, ca a fost doar un gest politic, insa, in domenii economice importante, jocurile politice interne ar trebui sa nu-si aiba loc. Parlamentul si-a facut treaba la timp si a adoptat, Curtea Constitutionala s-a miscat foarte repede si a respins contestatia si, sincer sa fiu, in acel moment presedintele nu mi-a zis ca are vreo obiectie. Daca stiam ca are dansul vreo obiectie, ne mai gandeam. Eu stiam ca dansul a promulgat Legea cu Rompetrolul si nu stiam ca nu mai vrea inca o data sa promulge legea", a afirmat premierul, potrivit Mediafax. 

Prin cererea de reexminare a presedintelui, fiind si vacanta parlamentara, s-au pierdut doua luni in care se putea negocia cu KazMunaiGaz fondul de investitii de un miliard de dolari, a mai spus Ponta.

"Exista si o varinta rea, foarte rea, pe care cred ca orice om politic responsabil trebuie sa o stie si sa si-o asume: Rompetrol putea sa intre in insolventa, deoarece principalele datorii le are catre compania mama, KazMunai, deci ramaneam cu actiuni la o companie in insolventa, fara locuri de munca si fara un miliard de dolari investitii. Din acest punct de vedere, cred ca asta era cea mai mare prostie pe care puteam sa o facem", a precizat prim-ministrul.

Presedintele a solicitat recent Parlamentului reexaminarea legii privind aprobarea memorandumului Rompetrol, in sensul respingerii acestei legi.  In baza memorandumului, statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare, iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare. 

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investitii de un miliard de dolari, "in functie de conditiile pietei", cu o participare a statului roman sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania.

Durata investitionala este proiectata pana la sapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol "in baza unor considerente economice solide", conform politicii in materie de investitii.

Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, are 45,85% din capitalul Rompetrol Rafinare. In urma conversiei obligatiunilor, statul roman, prin Ministerul Economiei, a devenit in 2010 actionar al Rompetrol Rafinare, cu o participatie de 44,69%, respectiv 19,7 miliarde de actiuni.