"Noua lege a redeventelor va merge in Parlament in prima sesiune, deci din februarie, si ce va decide Parlamentul va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2016, nu poti in cursul anului fiscal", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

El a aratat ca este necesar ca in Parlament sa fie cautata o solutie pentru un consens intre putere si opozitie asupra politicilor fiscale, inclusiv in ceea ce priveste redeventele.

Anterior, Ponta scria pe pagina sa de Facebook ca noul proiect privind redeventele va stabili si faptul ca o parte din sumele incasate vor fi transferate catre autoritatile locale.

"In noul proiect (privind redeventele - n.r.), care va merge in Parlament, sustinem o idee pe care a promovat-o si Klaus Iohannis (asumata in programul sau prezidential). Este vorba despre transferul catre autoritatile locale a unei parti din redeventele incasate, pentru ca si comunitațile locale sa beneficieze de fonduri suplimentare. Este o idee corecta, pe care am preluat-o in acest an și pe care o includem in noul proiect", a spus Ponta.

Miercuri, Ponta a argumentat decizia Guvernului de a prelungi actualul sistem de redevente petroliere si nu de a-l schimba pentru mai multi bani la buget cu faptul ca nu pot fi operate modificari "peste noapte", desi Guvernul a inceput de un an discutiile pe aceasta tema cu firmele petroliere.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.