"Aurul se exploateaza cu cianura, nu exista alta tehnologie care sa scoata acest cuvant odios, ca pana la urma cuvantul este problema. Cianura este folosita in multe alte tehnologii, inclusiv in Romania. Si in Finlanda tot cu cianura exploateaza. Nu cunosc foarte bine tehnic, dar putem sa invatam de la ei si sa stim ce ce putem cere ca standarde de mediu de la orice fel de companie, nu de la una anume, ci de la oricine vrea si poate sa investeasca in Romania", a spus Victor Ponta, aflat in vizita oficiala in Finlanda, noteaza Mediafax.

Premierul a insistat asupra faptului ca nu vorbeste despre un proiect anume, ci despre faptul ca Romania trebuie sa isi exploateze resursele, nu sa le blocheze, si poate invata de la tari cu standarde ridicate de protejare a mediului care sunt tehnologiile acceptabile. "Dupa care, daca nici ce se face in Finlanda nu e bun, inseamna ca e o exagerare", a adaugat Ponta.

Intrebat de jurnalisti daca poate impune alte standarde de mediu pentru exploatarea de la Rosia Montana, premierul a raspuns ca pentru orice exploatare pot fi stabilite orice fel de reguli de mediu care sunt considerate necesare in legislatia romaneasca.

"Dar in momentul in care aceste reguli sunt respectate, atunci aprobam exploatarile. Nu facem cele mai inalte standarde de mediu si dupa aia oricum nu acceptam. Pe mine ma intereseaza ca Romania sa isi exploateze resursele - si nu vorbesc doar de aur, ci de multe alte resurse - asta inseamna sa avem standarde de mediu, dar sa spunem «Da» folosirii resurselor noastre naturale, asa cum spune Finlanda (...) Nu stiu de ce nu am face si noi acelasi lucru, este vorba de dreptul la dezvoltare al Romaniei si de oportunitatile uriase pe care, cu inteligenta si cu respectarea mediului, trebuie sa le folosim", a adaugat insa Ponta.

El a precizat ca in Finlanda functioneaza 52 de mine de aur, nichel, crom si cupru, la standarde ridicate de protejare a mediului.

Premierul a declarat anterior, dupa ce l-a informat pe prim-ministrul finlandez ca in Romania exista o dezbatere privind viitorul mineritului, ca autoritatile romane vor schimba informatii cu cele finlandeze si le vor solicita asistenta tehnica pentru lucrari de exploatare miniera cu tehnologii avansate, care protejeaza mediul.

El a precizat ca in Finlanda, unde sunt exploatate aur si uraniu, standardele tehnologice sunt cele mai ridicate din Europa, astfel ca autoritatile romane vor efectua cu cele finlandeze un schimb de informatii in domeniu si vor solicita asistenta tehnica si dialog atat cu agentiile guvernamentale, cat si cu sectorul privat care lucreaza in domeniu, astfel incat Romania sa obtina avantaje de la resursele sale naturale, protejand si mediul.