"In primul rand va felicit pentru numirea in functia de ministru si cred ca ar trebui sa priviti la patru lucruri: privatizarea CFR Marfa, absorbtia fondurilor europene, tronsonul Nadlac-Arad, pentru ca restul tronsoanelor de la Sibiu sunt in executie si metroul bucurestean", a spus Basescu, dupa ce Ramona Manescu a rostit juramantul de investitura in functia de ministru al Transporturilor. 

"In rest, va doresc mult succes si imi exprim speranta ca nu veti mai avea aprecieri de tip Crin Antonescu legate de DNA", a adaugat Basescu. 

Ramona Manescu a depus, luni, juramantului de investitura in functia de ministru al Transporturilor, intr-o ceremonie organizata la Palatul Cotroceni, la care au luat parte presedintii Senatului si Camerei Deputatilor si membri ai Guvernului. 

Crin Antonescu, liderul PNL si presedintele Senatului, a plecat de la ceremonia de depunere a juramantului de catre noul ministru al Transporturilor, Ramona Manescu, desfasurata la Palatul Cotroceni, inainte ca seful statului, Traian Basescu, sa isi tina discursul specific pentru aceste ceremonii.

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul pentru numirea Ramonei Manescu in functia de ministru al Transporturilor, anunta Administratia Prezidentiala. Manescu a depus juramantul la ora 15:00.

Premierul a declarat, duminica, agentiei Mediafax ca este de acord cu numirea Ramonei Manescu pentru postul de ministru al Transporturilor si va trimite Presedintiei o propunere in acest sens.

Deputatul Nini Sapunaru si europarlamentarul Ramona Manescu au fost cele doua nominalizari pentru Ministerul Transporturilor inaintate premierului Victor Ponta, in urma votului de duminica din BPN al PNL.

Lupta pentru un buget de 6 miliarde de lei

Pana in momentul de fata, in USL s-a jucat un joc al tatonarilor, care a avansat de la comunicarea, pe surse, a unor scenarii privind o noua numire la Transporturi la "aruncarea" pe piata a variantei "neoficiale" Nini Sapunaru.

Propunerea lui Antonescu de a-l numi pe Nini Sapunaru la Transporturi a starnit reactii de respingere in PSD, la nivelul unor lideri, dar si la nivelul premierului Victor Ponta.

Imediat dupa anuntul lui Sapunaru, surse politice au precizat ca premierul Victor Ponta nu este de acord cu propunerea ca Nini Sapunaru sa preia postul de ministru al Transporturilor si i-a cerut presedintelui PNL, Crin Antonescu, o alta nominalizare pentru acest portofoliu.

De cealalta parte, liderul PNL, Crin Antonescu, a aratat ca atat el, cat si partidul, nu vor accepta niciodata ideea ca oameni ca Nini Sapunaru sau Ovidiu Silaghi, despre care nu au informatii ca ar fi gresit cu ceva, pot fi compromisi, indiferent de ce crede Ponta.

El a subliniat faptul ca propunerea oficiala pentru Ministerul Transporturilor va fi facuta de PNL in urma deciziei statutare luata in partid. El a mai aratat ca nu are de gand sa forteze mana cuiva pentru numirea de la Transporturi.

Nini Sapunaru, "candidat" la DNA

Imediat dupa anuntul privid nominalizarea lui Sapunaru, presa a relatat ca firma Europroiect SRL, care ii apartine, face obiectul unei cercetari a DNA.

La randul sau Sapunaru a declarat, sambata, ca nu mai are “nicio legatura” cu firma Europroiect SRL si ca, din 1997, cand a fost numit sef al Vamilor nu a mai fost implicat in activitatea de management a acesteia.

Deputatul PNL a precizat ca cercetarea pe care o face DNA asupra acestei firme "vizeaza direct administratorul firmei, fiind vorba de o presupusa infractiune savarsita anul trecut".

In PNL, dupa retragerea lui Ovidiu Silaghi, au inceput sa apara o serie de propuneri, autopropuneri si scenarii. Astfel, pentru nominalizarea la Transporturi s-au vehiculat numele actualului secretar de stat din ministerul Transporturilor, Cristian Ghibu, dar si cele ale lui Teodor Atanasiu si al Noricai Nicolai.

De asemenea, presa a vehiculat ca potentiale nume si pe Cristian Buican, secretar al Camerei Deputatilor si presedinte al PNL Valcea sau senatorul Marius Nicoara.

Surse din PNL relatau, la acel moment, ca in partid sunt in lucru mai multe scenarii in ceea ce priveste situatia creata de necesitatea avansarii unei noi nominalizari pentru Ministerul Transporturilor, in urma retragerii lui Silaghi, unul dintre scenarii vizand o rocada, in sensul ca ministrul Internelor, Radu Stroe, ar urma sa preia portofoliul Transporturilor, iar locul sau de la Interne sa fie ocupat fie de Tudor Chiuariu, fie de Cristian David, fie de George Scutaru. Alte nume vehiculate de presa se refera la Eduard Hellvig sau la Aleodor Francu.

Desi portofoliul Transporturilor a fost adjudecat de PNL, PSD a luat o parte qdin activitatea ministerului atunci cand a infiintat un minister al proiectelor de infrastructura, peste care l-a pus sef pe Dan Sova. De asemenea, tot la capitolul transporturi, Guvernul se gandeste si sa rupa CNADNR in doua entitati – una responsabila cu drumurile si cealalta cu autosatrazile, cea de-a doua urmand sa intre tot sub ministerul lui Sova.

Pentru 2013, Guvernul a alocat initial Ministerului Transporturilor un buget de 7,29 de miliarde de lei, in crestere cu 40% fata de 2012. La rectificarea din vara, Transporturile au pierdut 900 de milioane de lei.