"Cei mai mulţi (n.r. miniştri) vor fi din partid. (...) Avem un calendar, prima rundă de negocieri politice, de asemenea avem un calendar de consultare a societăţii civile privitor la priorităţile pe fiecare domeniu de activitate în care vom avea consultări cu patronate, cu asociaţii profesionale, organizaţii neguvernamentale de profil, cu confederaţiile sindicale. Numele vor fi date după finalizarea negocierilor politice care vor fi, iar runda finală de negociere probabil va fi marţi, miercuri", a afirmat Orban, la Digi 24, potrivit Agerpres.

El a precizat că a fost definită o structură de 15 ministere, dar că se poate ajunge la maximum 16.

Orban a fost întrebat cu privire la mai multe variante de miniştri. În context, el a susţinut că deputatul jurist Ioan Cupşa are toate calităţile necesare să fie ministru al Justiţiei.

"Are toate calităţile necesare pentru a gira această funcţie. (...) Poate fi un candidat, dar nu vă voi da nume. În momentul în care vom decide formula Guvernului, atunci o vom prezenta public. (...) Nu pot să dau numele persoanelor la care ne-am gândit şi pe care le evaluăm, pentru că nu vreau să fie puşi într-o situaţie neplăcută, să fie vehiculaţi şi apoi să nu fie ei", a spus premierul desemnat.

El a afirmat, întrebat dacă la Ministerul Apărării este luat în calcul un militar de carieră, că nu exclude niciun fel de variantă. De asemenea, Orban a menţionat că la Finanţe sunt analizaţi "aproximativ patru candidaţi".

Ludovic Orban a precizat ceea ce se va negocia cu partidele şi formaţiunile parlamentare.

"Sunt mai multe lucruri care vor fi negociate în perioada care urmează: chestiunea participării sau neparticipării, dacă participă cu miniştri, dacă nu participă cu miniştri, dacă vor o altă formă de participare la guvernare, programul de guvernare, elementele principale ale programului de guvernare. Vom discuta toate numele de persoane care urmează să gireze portofoliile. Aici, în măsura în care se stabileşte o anumită distribuţie a portofoliilor, fiecare formaţiune politică va prezenta propuneri. Noi mergem pe ideea de a propune oameni integri, care să nu aibă nicio problemă de integritate, care să nu aibă probleme morale în cariera lor politică anterioară, care să aibă un background potrivit şi care au experienţă în domeniul de activitate pe care urmează să-l gireze şi care să ştie foarte bine ce au de făcut, să vină cu nişte propuneri de soluţii, cel puţin soluţiile pe această perioadă de timp, care să fie încadrate într-o viziune de dezvoltare mai amplă", a spus Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban să formeze viitorul Guvern, cu care va merge în Parlment. Conform art. 103, alin. 2 din Constituţie, în termen de 10 zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii Cabinetului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului.