Tudose a ţinut să răspundă acuzaţiilor liberalilor referitoare la lipsa autostrăzilor şi a afirmat că o comparaţie între ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, şi fostul deţinător al acestui portofoliu Ludovic Orban este inutilă, pentru că „nu se poate compara ceva cu zero”.

De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, a adus bunăstare şi o economie solidă. O spun cifrele, şi nu cifrele de la PSD, ci cifrele de la organisme respectate interne şi internaţionale. Creşterea economică de 5,8%, cea mai mare din uniunea Europeană, cred că nu o contestă nimeni. Dacă asta spune că o economie nu merge, explicaţi dumneavoastră vă rog. Acesta este cel mai bun indicator al bunului mers al economiei reale, dar şi a fezabilităţii politicilor economice promovate. (...) Creşterea economică anunţată şi asumată în proiecţia de buget pe acest an a fost de 5,2%. Ne cerem scuze că o vom depăşi şi va fi o creştere economică mai mare”, a declarat premierul în plenul Parlamentului, potrivit News.ro.

Mihai Tudose a precizat că doar în luna iulie investiţiile au fost de 2,4 miliarde de lei, dublul mediei lunare din primul semestru şi cu 33% mai mare faţă de luna similară a anului trecut, aceasta fiind o certitudine că "investiţiile publice vor contribui şi în acest an la creşterea economică”, a spus şeful Executivului.

Totodată, referitor la reproşurile pe care liberalii le-au adus Guvernului legate de lipsa manulelor pentru elevii de clasa a V-a, Tudose a reafirmat că este vina Executivului tehnocrat, fiind obligaţi să aplice deciziile luate de aceştia anul trecut. Premierul a mai spus, referitor la lipsa autostrăzilor, că o comparaţie între actualul ministrul al Transporturilor şi Ludovic Orban, fost deţinător al acestui portofoliu, este „inutilă” pentru că „nu se poate compara ceva cu zero”.

„Deficitul la opt luni este de minus 0,77, faţă de asumatul de 2,95. Datoria publică este 37%, cea mai mică pe locul trei, la premianţi în UE. Marja maximă e de 60%. Pilonul II – am declarat cu toţii că nu ne atingem de el. Banii rămân acolo. Manualele de clasa a V-a, mă bucur că aveţi o îngrijorare. Toate nebuniile pe care, sau o parte din nebuniile, care este obligat Ministerul Educaţiei să le implementeze au fost stabilite anul trecut. Inclusiv celebrul manual de sport. Vă mulţumim şi pe această cale pentru acest lucru. O comparaţie cu anul trecut este sublimă – acum vorbiţi de manual de clasa a V-a, anul trecut nu vorbeaţi de niciun manual, pentru că nu era gata niciunul. Comparaţia Cuc-Orban este inutilă, fiindcă nu poţi să compari ceva cu zero. Nu am mers niciunul dintre noi pe autostrada Orban. Nu ştiu de ce, dar nu am găsit-o. Plângeţi pe tema celor care au plecat din ţară. Aţi folosit o cifră – 200.000, de fapt e mai mare. Pe guvernarea Cioloş”, a conchis Tudose.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat încă de lunea trecută că partidul pe care îl conduce îl va convoca pe prim-ministrul Mihai Tudose în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la ”situaţia economică dezastruoasă”, adăugând că liberalii vor utiliza toate căile parlamentare pentru a opri activitatea unor miniştri.

”La prima întrunire, în care noi ca PNL putem la ”Ora Guvernului” să convocăm la Parlament oficiali guvernamentali, îl vom convoca pe premierul Tudose pentru a da seamă pentru situaţia economică dezastruoasă, pentru situaţia bugetară, pentru ameninţările pe care le aruncă în fiecare zi asupra firmelor şi asupra mediului economic activ şi mai ales să dea seamă pentru declaraţiile inepte pe care le-a făcut şi apropo de bănci şi Pilonul II de pensii şi în general referitoare la diferitele chestiuni de natură economică, fiscală şi bugetară”, a anunţat Ludovic Orban la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

Vineri, în prima zi a noii sesiuni parlamentare, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a anunţat că premierul Mihai Tudose va veni luni în Parlament pentru a prezenta starea exactă a economiei, a investiţiilor şi execuţiei bugetare pentru fiecare minister şi, de asemenea, de unde intenţionează să ia Guvernul bani pentru viitor „pentru că toate cheltuielile angajate nu pot fi acoperite”.

„Premierul Mihai Tudose va veni în plenul Camerei Deputaţilor la Ora prim-ministrului pentru a oferi răspunsuri cu privire la starea economiei româneşti. Există foarte multe semne de îngrijorare generate de o serie de dezbateri şi informaţii apărute în spaţiul public, unele dintre ele lansate chiar de premierul Tudose care par că vor conduce România într-o criză similară celei din 2008-2009”, a declarat Raluca Turcan.

Ea a precizat că în momentul de faţă suntem într-o situaţie care trebuie explicată de la vârful Guvernului, pentru că există creştere economică, însă, în acelaşi timp, România are un deficit în creştere şi încasări tot mai slabe la bugetul statului.