Potrivit sefului statului, o prioritate pentru care a insistat la bilantul SRI se refera la protectia cibernetica.

"In momentul de fata, din cauza egoismului unora din institutiile statului, care vor sa isi pastreze bazele de date numai pentru ele, nu se poate realiza o protectie eficienta a sistemelor cibernetice ale Romaniei”, a spus Traian Basescu, dand ca exemplu cuplarea bazelor de date ale Ministerului de Finante cu cele ale Ministerului Muncii.

"Am discutat-o in CSAT de cateva ori, printre altele, si totusi nu se petrece. Nu se petrece pentru ca sunt tot interese politice. De ce cel de la Finante, care stie veniturile, ratiile fiscale ale fiecarui cetatean, sa poata verifica daca respectivul cetaten beneficiaza de ajutoare sociale, nu? Pentru ca ajutoarele sociale sunt o parghie electorala. Si de asta am vrea sa tinem bazele de date separat", a comentat presedintele Traian Basescu.

El a mentionat ca aceste baze de date sunt supuse atacurilor cibernetice, iar fiecare in parte nu poate fi protejata decat prin realizarea unui sistem national, prin care se protejeaza de la Centrala de la Cernavoda, pana la banci sau la bazele de date ale Ministerelor Sanatatii, Muncii, Finantelor.

Seful statului a explicat ca a atras atentia asupra acestui aspect si a aratat ca SRI, ca agentie responsabila la nivel national de protejarea impotriva atacurilor cibernetice, trebuie sa poata sa-si faca treaba.