Intrebat daca avizul Curtii Constitutionale pe acest proiect de revizuire este unul consultativ, presedintele Curtii Constitutionale a spus ca nu stie cine a inventat "asta cu avizul consultativ" si a adaugat ca judecatorii Curtii Constitutionale nu dau un aviz, ci o decizie.

"Conform articolului 47 din Constitutie, deciziile Curtii sunt general obligatorii de la data publicarii in Monitorul Oficial. Este o decizie, se va publica in Monitorul Oficial", a precizat el, potrivit Mediafax.

Zegrean a mai explicat ca legea nu poate reveni la Curte fara modificari, conform deciziei Curtii Constitutionale. "O solutie legislativa declarata neconstitutionala nu mai poate readusa in discutie", a declarat presedintele Curtii Constitutionale.

Augustin Zegrean a mai afimat ca decizia Curtii Constitutionale va cuprinde fiecare articol care este considerat neconstitutional si recomandarile pentru fiecare dintre articolele pentru care este necesara o astfel de recomandare.

Presedintele CC a tinut sa mentioneze ca, duminica, judecatorii Curtii vor lucra pana la finalizarea analizei textului de revizuire a Constitutiei.

Augustin Zegrean nu a dorit sa faca o apreciere generala asupra proiectului de revizuire. "Nu este nici mai bun nici mai rau decat alte proiecte. Oamenii au incercat, s-au straduit. Nu e usor sa faci o propunere de modificare a Constitutiei cand lucrezi cu multi oameni, este foarte greu, pentru ca fiecare are ideile lui. E greu sa le concentrezi, sa le pui laolalta", a spus el.

Intrebat despre alineatul din Constitutie care interzice traseismul politic si care ar fi neconstitutional, Augustin Zegrean a declarat ca actuala Constitutie prevede ca mandatul imperativ este nul. "Nu au modificat si acest articol, deci consecinta, concluzia o trageti dumneavoastra", a spus Zegrean.

Potrivit unor surse din Curtea Constitutionala, la modificarile de la articolele 3 (Teritoriul), 23 (Libertatea individuala) si 28 (Secretul corespondentei) ar exista probleme de neconstitutionalitate, in urma analizei judecatorilor Curtii Constitutionale.

In plus, articolul care prevede ca presedintele nu poate refuza numirile de ministri din partea premierului va cuprinde recomandarile judecatorilor Curtii Constitutionale, intrucat exista o lege care stipuleaza foarte clar in ce conditii o persoana nu poate fi numita ministru, au mentionat aceleasi surse.