"Este esential sa adoptam moneda euro in trei-patru ani, astfel riscam ca urmatoarea modificare a Tratatelor UE sa ne gaseasca neintegrati, in afara zonei Euro si sa ramanem asa", a afirmat Traian Basescu. Presedintele a aratat ca exista "mai multe voci" in UE care vorbesc despre Uniunea "cu doua viteze", cu statele care au adoptat euro si cele non-euro.

El a subliniat ca aderarea la zona Euro nu este facultativa, ci o obligatie asumata de Romania prin Tratatul de aderare.
"In acest moment, tinta oficiala este 2015. In opinia mea, termenul a devenit nerealist si va trebui ajustat la nivelul Guvernului, Parlamentului, BNR", a declarat presedintele.

Basescu: Romania este stabilizata macroeconomic si indeplineste criteriile de la Maastricht

De asemenea, seful statului a sustinut ca Romania este stabilizata macroeconomic si indeplineste in mare parte criteriile de la Maastricht necesare adoptarii monedei comune europene, aratand insa ca indeplinirea acestora nu garanteaza "succesul" economiei romanesti in zona euro, fiind necesara o economie competitiva care depinde in primul rand de companiile de stat.

"Daca nu intelegem ca rentabilizarea este cheia, ne pregatim de pe acum pentru un esec", a spus Basescu, adaugand ca este nevoie de indeplinirea obligatiilor asumate prin Acordul cu FMI si Comisia Europeana privind introducerea managementului privat si privatizarea companiilor de stat.