Acordul a fost semnat mai intai de seful statului, Klaus Iohannis, urmat de liderii partidelor parlamentare: presedintele PSD, premierul Victor Ponta, copresedintele PNL, Alina Gorghiu si prim-vicepresedintele Catalin Predoiu, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, presedintele UNPR, Gabriel Oprea, presedintele PC, Daniel Constantin, presedintele PP-DD, Simona Man.  Liderul grupului minoritatilor nationale din Parlament, Varujan Pambuccian nu a fost prezent.

Klaus Iohannis a obtinut luni acordul partidelor parlamentare pentru suplimentarea bugetului apararii. Guvernul va aloca pentru inzestrarea Armatei cel putin 2% din PIB, adica minimum 3 miliarde de euro, din 2017.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, saptamana trecuta, ca una dintre prioritatile mandatului sau, in perioada urmatoare este gasirea de solutii pentru cresterea bugetului Apararii.


”Voi declansa consultari cu toate partidele parlamentare, pentru incheierea unui acord politic, cu scopul asigurarii, in anul 2017 a unui prag minimal de 2% din PIB, pentru Aparare”, anunta Iohannis, la ceremonia de investitura a noului sef al Statului Major General al Armatei. ”Mai mult, propun tuturor factorilor politici, atat de la guvernare cat si de la Opozitie, sa isi asume clar mentinerea acestui minim obiectiv pentru cel putin zece ani, astfel incat sa asiguram predictibilitatea cheltuielilor, mai ales in ceea ce priveste pregatirea si programele de inzestrare”, mai spunea seful statului.

Este prima intalnire a sefului statului cu reprezentantii partidelor parlamentare, de la depunerea juramantului, in plenul celor doua Camere.

Klaus Iohannis a avut, in primele saptamani de la preluarea mandatului, discutii cu mai multi reprezentanti ai Executivului, pe domeniile pe care le gestioneaza, potrivit prevederilor constitutionale.

Astfel, seful statului s-a intalnit cu premierul Victor Ponta dar si cu ministrii Gabriel Oprea, Bogdan Aurescu, Mircea Dusa si Eugen Teodorovici.

Iohannis a discutat cu reprezentantii Executivului despre situatia executiei bugetare pentru anul 2014 la nivelul MApN, fondurile alocate pentru Aparare in 2015 si perspectivele pentru urmatorii doi ani, dar si stadiul atragerii de fonduri europene, precum si modalitatile de imbunatatire a absorbtiei acestor fonduri.

Intalnirea presedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare vine la o saptamana dupa ce presedintele Iohannis a anuntat ca una dintre prioritatile mandatului sau, in perioada urmatoare este gasirea de solutii pentru cresterea bugetului Apararii.