"Cu titlu de gluma, dar cine stie, poate fi si serios, cand avem noi alegerile parlamentare anul viitor, este exact perioada cand isi aduce la implinire mandatul al doilea de presedinte si daca doreste, poate obtine cetatenia R.Moldova si poate continua lupta de pe acest mal al Prutului, impreuna cu noi", a declarat Dorin Chirtoaca la finalul intrevederii cu Traian Basescu de la Primaria Chisinaului, noteaza Mediafax.

Intrebat in ce calitate ar trebui Basescu sa continue lupta dincolo de Prut dupa ce primeste cetatenia, Chirtoaca a spus ca presedintele roman nu ar avea nevoie de niciun titlu oficial, desi ar putea obtine orice pozitie si-ar dori in Republica Moldova.

De asemenea, intrebat daca Basescu ar putea fi primarul Chisinaului sau presedintele R.Moldova, avand in vedere functiile sale detinute in Romania, Chirtoaca a spus ca nu trebuie speculat, iar primaria si functiile nu se tranzactioneaza.

Primarul Chisinaului i-a solicitat lui Basescu si sprijin pentru ideea sa ca fiecare primarie de localitate din R.Moldova sa primeasca o finantare anuala nerambursabila de cate 50.000 de euro din partea Guvernului Romaniei pentru a face lucrari de infrastructura. "Ar insemna din bugetul Romaniei 0,1%. Am convenit sa detaliem acest subiect si sa incercam sa promovam un asemenea proiect la nivelul majoritatii parlamentare din Romania si respectiv guvernului roman", a spus Chirtoaca.

Totodata, presedintele Traian Basescu a acordat un interviu pentru colegii nostri de la ProTV Chisinau, in care a vorbit despre sprijinul acordat de Romania tarii vecine pentru aderarea la UE.

"Am regasit Chisinaul mai hotarat ca oricand pe drumul pro-european, ceea ce ma incurajeaza si imi arata ca n-am gresit sustinand Republica Moldova pentru a-si lua un drum catre Uniunea Europeana", a spus Basescu. "Este bine ca Republica Moldova sa ia din experienta Romaniei si sa faca functionale institutiile anti-coruptie inainte sa ajunga in stadiul de a incepe negocierile de aderare. Noi am pierdut vreo doi ani", le-a recomandat seful statului vecinilor de peste Prut.

"Aveti un presedinte intelept, un prim-ministru foarte bine vazut in Uniunea Europeana ca diplomat, sa speram ca va confirma si ca prim-ministru si aveti trei lideri de partid care sustin guvernul", a mai spus Basescu.

Presedintele Romaniei a raspuns si criticilor comunistilor moldoveni, care au comparat vizita lui Traian Basescu in Republica Moldova cu cea a Maresalului Ion Antonescu din 1941, care a avut loc tot in 17 iulie: "Ma surprinde ca Vladimir Vornin vorbeste limba romana, s-a nascut in Romania Mare. Oare cum poti sa vorbesti asa despre tara in care te-ai nascut?"

"In plus, vizita mea se apropie de sfarsit si n-am deschis niciun lagar, n-am organizat niciun progrom, nicio concentrare de romi sau evrei", a concluzionat Basescu, care a dat asigurari ca aceasta n-a fost ultima lui vizita in Republica Moldova, in calitate de presedinte al Romaniei. "Poate dupa ce imi voi termina mandatul, voi cere cetatenia Republicii Moldova, in semn de respect pentru Republica Moldova si ca semn de dragoste pe care o port oamenilor din aceasta tara", a dezvaluit seful statului.