La o factura de 100 de lei ar fi vorba de o majorare a pretului final de pana la 5 lei pe luna. Premierul il acuza pe Traian Basescu ca face jocul unor companii private.

In replica, purtatorul de cuvant al presedintiei, transmite ca declaratiile lui Victor Ponta, sunt "voit mincinoase", iar presedintele sustine ca certificatele verzi vor fi plafonate si fara promulgarea legii deoarece ar exista deja o ordonanta de urgenta in vigoare care prevede acest lucru, semnata chiar de premier.

Basescu: OUG privind certificatele verzi este in vigoare, Ponta minte 

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca OUG privind certificatele verzi este in vigoare, asa cum a fost adoptata de Guvern, mentionand ca premierul Victor Ponta minte cand face declaratii contrare pe aceasta tema. 

Seful statului a spus ca el, ca presedinte, a atacat legea de aprobare la CC pentru ca ar fi trebuit notificata Comisia Europeana, nu pentru vreo prevedere a Ordonantei. 

El a mai spus ca pretul energiei creste nu pentru ca legea de aprobare a OUG nu a fost promulgata, ci pentru ca premierul "Victor Viorel Ponta, plagiator si mincinos" mai adauga la fiecare litru de combusitbil niste bani de la 1 aprilie "pentru clientii politici". 

Potrivit lui Basescu, ceea ce spune premeirul, ca nu e vigoare OUG, este ori minciuna, ori incompetenta, ori amandoua. 

"Ceea ce spune premierul, ca OUG 57/2013 nu e vigoare ori e minciuna ori incompetenta, ori amandoua. Presedintele nu poate bloca aplicarea unei ordonante, numai Avocatul poporului o poate face. (..) Minte sau este profund incompetent", a spus presedintele. 

"OUG este in vigoare asa cum a adoptat-o dansul, nu cu modificarile din Parlament. N-am obiectat asupra acestui lucru. Reducerea pretului la energie electrica s-a facut prin reducerea numarului de certificate acordate producatorilor de energie regenerabila si prin scaderea energiei de pe piata.  Ponta nu s-a prins ca pretul la energie a scazut, dar il ajutam noi. Scade pretul la energie electrica si premierul nu se prinde. Sa intrati pe OPCOM.com si veti vedea pretul energiei de la ora la ora. Deci, nu inteleg reactia de astazi a premierului si o pun pe seama propagandei mincinoase sau a incompetentei", a adaugat seful statului.

Ponta: Cel mai mare pericol prin care trece Romania in 2014 este cel al "exploziei" preturilor la electricitate

Guvernul va emite o noua ordonanta privind reducerea cotei de certificate verzi daca presedintele Traian Basescu refuza in continuare sa promulge Legea de aprobare a unei ordonante similare aflata demult in Parlament, a anuntat premierul Victor Ponta. 

"Solutia este sa trecem peste presedinte si sa aparam industria si consumatorii romani, eventual printr-o noua ordonanta daca domnia sa refuza in continuare promulgarea legii", a spus Ponta, in sedinta de guvern. 

El a sustinut ca "cel mai mare pericol prin care trece Romania in 2014" este cel al "exploziei" preturilor la electricitate, deoarece presedintele a refuzat de doua ori promulagrea legii prin care cota certificatelor verzi este redusa, iar preturile raman astfel constante. 

"Daca facem cum zice presedintele Basescu, toate facturile se maresc cu 50% pentru zona industriala - si vreau sa-mi anunt solidaritatea totala cu angajatii de la Alro, Sidex si alte companii - dar si pentru consumatorul casnic, tot cu 50%", a spus Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca Legea certificatelor verzi este in Parlament si a fost retrimisa pentru ca trebuia sa vina un aviz de la Comisia Europeana, precizand ca nu are nimic impotriva sa fie promulgata imediat ce sunt indeplinite toate procedurile.  In replica, Guvernul a transmis un comunicat in care il acuza pe presedintele Traian Basescu de faptul ca a dezinformat opinia publica," in direct, fatis, voit si intr-un mod iresponsabil", in problema certificatelor verzi si arata ca Legea a fost votata de Parlament, dar a fost blocata de presedinte.