Se intampla in judetul Neamt, unde doi primari se gandesc sa treaca cu tot cu comuna la judetele vecine, in speranta ca acolo o sa le fie mai bine. Ideea a fost a primarului din Damuc, o localitate la granita dintre Neamt si Harghita. Suparat ca a primit prea putini bani de la Consiliul Judetean, Anton Covasan s-a hotarat sa faca referendum local pentru ca Damuc sa treaca la Harghita. Fiindca “ungurii sunt oameni seriosi”.

Initiativa i-a placut si primarului din Botesti, tot Neamt. Nemultumita din aceleasi motive, primarul Georgeta Blaj s-a hotarat sa se mute la Iasi, cel mai apropiat judet vecin. Asa incat, daca pe vremuri alesii migrau de la un partid la altul, acum comunele migreaza de la un judet la altul. Cum s-a ajuns aici?

Arieratele s-au nascut la sat

In cazul primarului din Damuc, lucrurile sunt aparent simple. Comuna sa are, potrivit MinisteruluI Finantelor, arierate de 300.000 lei, mai mari decat cele ale oraselor Piatra Neamt si Targu Neamt la un loc. E drept si ca localitatea a fost lovita de inundatiile din vara anului 2010. Insusi ministrul Videanu a venit sa-i promita ajutor financiar de la Guvern, care a ramas doar o promisiune. In loc sa fie ajutat, spune primarul Anton Covasan, i s-au mai impus niste cheltuieli – de pilda, cele cu masuratorile necesare pentru aplicarea legii 165/2013 privind restituirea proprietatilor conficate de comunisti. “Trebuia sa dea banii Guvernul, dar nu i-a dat si m-am trezit cu sechestru pe conturi”, spune primarul.

Asa ca edilul din Damuc se astepta ca macar la impartirea banilor pe 2014 sa fie bagat in seama. Ceea ce, spune el, nu s-a intamplat. Pentru arierate, dezvoltare locala si infrastructura i s-au dat de la Consiliul Judetean 100.000 de lei iar pentru drumurile judetene si comunale, 20.000. Si asta in vreme ce, de exemplu, Dulcesti, o comuna mai mica, a primit de 4 ori mai multi bani pentru drumuri si de doua ori si jumatate mai multi bani doar pentru dezvoltare si infractructura, fiindca arierate nu are.

Citeste continuarea pe www.stirileprotv.ro.