PNL propune ca nivelul mai multor taxe si impozite sa fie plafonat la 16%. Astfel, potrivit programului economic al liberalilor, citat de Mediafax, impozitarea muncii ar urma sa ajunga de la 45% cat este in prezent - platit de angajat si angajator - la 16% platit de angajat si 16% platit de angajator.

De asemenea, liberalii au in vedere reducerea TVA de la 24% la 16%. Totodata, nivelul de 16% ar urma sa fie aplicat atat impozitului pe profit, cat si impozitului pe venit si impozitului pe dividende.

O alta masura priveste "revizuirea sistemului de impozite si taxe introduse in afara Codului Fiscal, asa numite taxe parafiscale, si diminuarea numarului acestora cu cel putin 50% in decurs de 3 ani".

In plus, liberalii insista asupra introducerii insolventei persoanelor fizice.

"In anul 2014, Romania se afla in fata unei optiuni decisive: fie continua politicile graduale, minimale, care o vor tine pe linia de plutire, dar o condamna sa ramana la periferia Europei; fie asuma o viziune curajoasa si are un cuvant de spus in politica europeana", se mai arata in document.

Programul economic sustine ca in prezent statul este perceput si se comporta ca un adversar la mediului privat, pozitionat mai presus de cetateni.

"In viziunea pe care o propunem individul scapa de «umilinta statului» (fie ca aceasta se traduce prin birocratie, incorectitudine, abuzuri, fie prin incurajarea deliberata a asteptatului cu «mana intinsa» si a comportamentului de asistat) si este stimulat sa castige din propria munca si sa-si valorifice calitatile", mentioneaza programul PNL.

Liberalii sustin ideea unui "program de reindustrialziare pe baze private". "Schimbarea de abordare in cazul unui asemenea triumvirat tine tocmai de stimularea investitorilor autohtoni pentru participarea la marile proiecte si rolul acestora in dezvoltarea Romaniei", se precizeaza in document.

Alte masuri mentionate in program privesc crearea unei banci de dezvoltare si infrastructura, crearea unui fond suveran, crearea de fonduri regionale urbane, crearea si dezvoltarea de fonduri cu capital de risc pentru diferitele faze de dezvoltare a afacerilor care sa acopere anumite sectoare economice, specializarea CEC-ului pe finantarea IMM-urilor si agriculturii.

De asemenea, PNL sustine ca unul dintre obiectivele sale economice priveste dezvoltarea clasei de mijloc, care sa ajunga la peste jumatate din populatia Romaniei.

Programul PNL mentioneaza ca masurile propuse ar trebui sa aiba ca efect "cresterea economica sustenabila cu un ritm mediu de 5% pe an in urmatorii 10 ani".

"Aceasta crestere presupune 6,5 miliarde de euro in plus in economie in fiecare an, fapt care se va reflecta in mod concret in cresterea nivelului de viata al fiecarui individ si in majorarea consumului", precizeaza liberalii.

PNL mai are in vedere o crestere a veniturilor bugetare din PIB in decurs de 5 ani (de la circa 28% la circa 38-40%) si crearea unui numar de aproximativ 800.000 de locuri de munca in sectorul privat in primii 3 ani, inclusiv prin scoaterea la suprafata a unei parti din economia subterana urmare a schimbarilor importante din sistemul fiscal.