Comisia Europeana solicita, in raportul MCV privind Romania, ca parlamentarii incompatibili sa demisioneze, iar celor care sunt anchetati penal sa le fie ridicata imunitatea, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei, Mark Gray.

De asemenea, candidatii la functiile de procuror general si, respectiv, de sef al DNA sa fie avizati de CSM, recomanda CE.

Comisia Europeana afirma ca desi unele progrese s-au facut, Romania ar trebui sa faca mai mult pentru functionarea statului de drept, purtatorul de cuvant Mark Gray precizand ca s-au facut cativa pasi, dar nu toti cei recomandati de CE.

Comisia va face un nou raport despre progresele Romaniei in Justitie sub MCV pana la sfarsitul anului, a declarat Mark Gray. CE va continua sa monitorizeze cu atentie evolutiile legate de reforma judiciara, de problemele de integritate precum si de lupta impotriva coruptiei.  Gray a precizat, de asemenea, ca va fi mentinut dialogul cu autoritatile romane.

Raportul special de zece pagini, mult mai scurt decat cele publicate de obicei asupra situatiei din Romania incepand de la aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, afirma ca tara ar putea reveni curand la normal, daca va continua sa indeplineasca recomandarile CE.

Raportul CE privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, care a fost dat publicitatii miercuri, la Bruxelles, consemneaza faptul ca exista intimidari si hartuiri la adresa unor persoane din institutiile statului, precum ANI, Curtea Constitutonala, Inalta Curte de Casatie si CSM. 

Oficialii europeni sustin necesitatea revizuirii regulilor privind libertatea presei, pentru a fi protejate institutiile statului si respectate drepturile fundamentale ale persoanelor, potrivit unor surse judiciare. 

Concret, Comisia cere asigurarea de reguli efective impotriva persoanelor sau mass-media care aduc atingere institutiilor publice sau sistemului judiciar, iar Consiliul National al Audiovizualului trebuie sa ia masuri pentru stabilirea si intarirea codului de conduita. 

Raportul noteaza necesitate intrarii in vigoare a codurilor de procedura civila, penal si de procedura penala la teremenele stabilite.  Totodata, CE afirma ca reforma constitutionala din Romania trebuie sa respecte statul de drept, separatia puterilor in stat, independenta si stabilitatea sistemului judiciar si sa fie fundamentata pe un consens cat mai larg.