"Probleme majore privind drepturile omului includ tratamentul inadecvat si hartuirea de catre agenti de politie si jandarmi a detinutilor si romilor, inclusiv moartea unei persoane in custodia politiei", se arata in raportul privind situatia din Romania pe anul 2013 intitulat "Practici in materie de drepturile omului", elaborat de Biroul pentru Democratie, Drepturile Omului si Munca al Departamentului de Stat american, relateaza Mediafax.

"Coruptia institutionala ramane o problema raspandita care afecteaza toate structurile societatii. Discriminarea societala sistematica impotriva romilor afecteaza accesul acestora la o educatie adecvata, la locuinte, la servicii medicale si la oportunitati de munca", precizeaza raportul privind situatia din Romania.

"Alte probleme privind drepturile omului semnalate de-a lungul anului au inclus conditiile precare din penitenciare si tentativele constante ale unor personalitati politice de a compromite independenta justitiei. Guvernul nu a adoptat masuri concrete pentru returnarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul regim comunist. Amenintari personale si profesionale la adresa jurnalistilor au subminat libertatea presei. Au existat cazuri de violenta si de discriminare la adresa femeilor. Au fost semnalate unele declaratii si actiuni antisemite, iar presa a continuat sa publice articole cu caracter antisemit. Opinii antisemite, rasiste, xenofobe si nationaliste au fost difuzate in continuare prin Internet. Agentii guvernamentale nu au furnizat asistenta adecvata persoanelor cu dizabilitati (...). Discriminarea societala la adresa lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT) si a persoanelor care au HIV/AIDS, in special copii, raman probleme", continua raportul privind situatia din Romania.

"Autoritatile judiciare au demarat actiuni de inculpare si pedepsire a oficialilor care au comis abuzuri. Autoritatile au amanat in mod repetat procese referitoare la presupuse abuzuri comise de politie, iar multe din aceste cazuri s-au soldat cu achitari", noteaza raportul.