"Uniunea Europeană are o poziţie clară şi comună, care este neschimbată: Singura soluţie realistă la conflictul dintre Israel şi Palestina se bazează pe existenţa a două state, cu Ierusalimul capitală atât a statului Israel, cât şi a statului Palestina, de-a lungul liniei din 1967", explică CE, solicitată să comenteze recentul anunţ al Guvernului român privind intenţia mutării Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Uniunea Europeană şi statele membre continuă să respecte consensul internaţional privind Ierusalimul, până când statutul final al Oraşului Sfânt va fi rezolvat prin negocieri directe între părţi", a mai precizat executivul comunitar.

"Uniunea Europeană continuă să coopereze cu ambele părţi şi cu partenerii săi internaţionali şi regionali pentru a sprijini reluarea unui proces semnificativ spre o soluţie negociată privind existenţa a două state, singura cale realistă şi viabilă de a îndeplini aspiraţiile legitime ale ambelor părţi", a încheiat Comisia Europeană.

Iohannis: Discutarea memorandumul secret pe politică externă în Guvern, o mare greşeală

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, vineri, că memorandumul secret pe politică externă discutat săptămâna trecută în Guvern - referitor la mutarea Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim - a fost o mare greşeală.

"Săptămâna trecută, în Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politică externă. Asta a fost o mare greşeală, fiindcă în chestiuni de politică externă, dacă vorbim de documente secrete, care evident sunt sensibile, altfel nu ar avea de ce să fie secrete, trebuia să fie consultat preşedintele, lucru care nu s-a întâmplat. În Constituţie, în toate deciziile CCR, în practica politică din România se statuează şi se ştie că este nevoie, în interesul României, nu în interesul altcuiva, de o consultare instituţională între premier şi preşedinte, că este nevoie, în interesul României, nu în interesul cuiva particular, ca autorităţile publice să colaboreze loial", a afirmat Iohannis la Cotroceni.

El a subliniat că "aceste lucruri şi aceste nevoi ale statului nu au fost înţelese" de premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele declara, joi, că îl îngrijorează “secretomania” vizitei premierului Viorica Dăncilă în Israel şi a subliniat că prim-ministrul nu vorbeşte pentru România.

Această vizită pe care o face premierul şi, se pare, şi preşedintele Camerei Deputaţilor în Israel, are câteva ciudăţenii. Nu au venit la discuţii, nu a plecat doamna prim-ministru cu niciun fel mandat acolo. A vorbit deci doar în numele şi pentru Guvern şi nu pentru România. Însă nu acest lucru m-a îngrijorat cel mai mult, ci secretomania în care s-a organizat această plecare. Nu am mai pomenit ca un premier al României să plece într-o vizită externă, să anunţe seara târziu înainte de plecare acest lucru fără să anunţe agenda, fără să se ştie de fapt ce caută acolo”, a spus Iohannis.

Delegaţia română aflată în vizită oficială în Israel, din care fac parte preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, prim-ministrul Viorica Dăncilă şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost primită joi de către preşedintele Statului Israel, Reuven Rivlin, se arată într-un comunicat al Guvernului.