Noua echipa include sapte vicepresedinti si, pentru prima oara, un prim-vicepresedinte care va fi "mana dreapta" a presedintelui Executivului european, luxemburghezul Jean Claude-Juncker. Noua dintre cei 28 de membri ai Comisiei sunt femei, iar dintre acestea trei sunt vicepresedinti.

Cei sapte vicepresedinti vor conduce si vor coordona activitatea unui numar de comisari, in cadrul unor grupuri a caror componenta se poate schimba in functie de obiectivele si de aplicarea treptata a noilor prioritati stabilite de noul presedinte al Comisiei Europene. Aceste echipe reflecta prioritatile politice, printre care locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, piata unica digitala sau uniunea energiei.

Astfel, olandezul Frans Timmermans a fost desemnat prim-vicepresedinte responsabil cu Reglementarea, Relatiile Interinstitutionale, Statul de drept si Carta Drepturilor Fundamentale.

Italianca Federica Mogherini va fi vicepresedinte si Inalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, in timp ce candidata desemnata de Bulgaria, Kristalina Gheorghieva, va fi vicepresedinte pentru Buget si Resurse Umane.

Estonul Andrus Ansip va fi vicepresedinte pentru Piata Unica Digitala, lituanianul Valdis Dombrovskis va fi vicepresedinte pentru Euro si Dialog Social, candidata Sloveniei, Alenka Bratušek, va fi vicepresedinte pentru Uniunea Energetica, iar finlandezul Jyrki Katainen va detine postul de vicepresedinte pentru Locuri de munca, Crestere, Investitii si Competitivitate.

Francezul Pierre Moscovici a fost numit comisar european pentru Afaceri Economice, Taxare si Uniunea Vamala, britanicul Jonathan Hill a primit portofoliul Serviciilor Financiare, Stabilitatii Financiare si Pietelor de Capital, iar germanul Gunther Oettinger se va ocupa de Economia digitala si Societate.

Comisarul desemnat de Spania, Miguel Arias Cañete, va fi responsabil cu Actiunea Climatica si Energia, suedeza Cecilia Malmström va fi responsabila de Comert, iar daneza Margrethe Vestager se va ocupa de Concurenta.

Irlandezul Phil Hogan va ocupa portofoliul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, iar candidata Belgiei, Marianne Thyssen, se va ocupa de Munca si Afaceri Sociale. Austriacul Johannes Hahn va detine portofoliul Politicii Europene de Vecinatate si Negocieri pentru Extindere, in timp ce candidata Poloniei Elżbieta Bieńkowska va fi responsabila cu Piata Interna, Industria, Antreprenoriatul si IMM-uri.

Portofoliul Migratiei si Afacerilor Interne va fi ocupat de grecul Dimitris Avramopoulos, cel al Sanatatii si Sigurantei Alimentare va fi detinut de lituanianul Vytenis Andriukaitis. Croatul Neven Mimica va fi responsabil de Cooperare Internationala si Dezvoltare, iar candidata Cehiei, Věra Jourová, se va ocupa de Justitie, Consumatori si Egalitatea de Gen.

Candidatul Ciprului, Christos Stylianides, va fi comisar pentru Ajutor Umanitar si Managementul situatiilor de criza, cel al Maltei, Karmenu Vella, va fi responsabil de Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit, iar cel al Slovaciei se va ocupa de Transporturi si Spatiu.

Comisarul desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics, va ocupa portofoliul Educatiei, Culturii, Tineretului si Cetateniei, in timp ce portughezul Carlos Moedas va fi responsabil de Cercetare, Stiinta si Inovatie.

Pentru prima oara, un comisar (prim-vicepresedintele Frans Timmermans) se va ocupa in special de imbunatatirea legislatiei, pentru a garanta ca orice propunere a Comisiei Europene este intr-adevar necesara si ca obiectivele vizate sunt indeplinite de statele membre. De asemenea, prim-vicepresedintele se va asigura ca toate activitatile Comisiei sunt in conformitate cu Carta drepturilor fundamentale si statul de drept.

Pe de alta parte, noul portofoliu pentru Piata Interna, Industrie, Antreprenoriat si IMM-uri (condus de poloneza Elzbieta Bieńkowska) face pentru prima oara referire la intreprinderile mici si mijlocii, problema economiei europene.

Portofoliul pentru Politica de Vecinatate si negocieri in vederea extinderii (sub responsabilitatea austriacului Johannes Hahn) pune accent asupra continuarii negocierilor de aderare la UE, in pofida faptului ca noul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca in mandatul sau nu va avea loc o noua extindere.

Noul portofoliu pentru Afaceri Economice si Financiare, Impozitare si Uniune Vamala, aflat in reponsabilitatea francezului Pierre Moscovici, va garanta ca politica de impozitare si politica uniunii vamale devin parte integranta a uniunii economice si monetare.

Portofoliul pentru Migratie si Afaceri Interne, detinut de Dimitris Avramopoulos, are in vedere consolidarea politicilor care lupta impotriva imigratiei clandestine.


CLICK AICI PENTRU A MARI IMAGINEA.

Corina Cretu a declarat, dupa anuntul lui Jean Claude Juncker, ca este onorata de aceasta nominalizare si ca este pregatita sa isi asume responsabilitatea portofoliului.

Ma onoreaza desemnarea Presedintelui Comisiei Europene, domnul Jean-Claude Juncker, in functia de Comisar European, ca si sustinerea Guvernului Romaniei. Dezvoltarea Regionala este cea mai importanta politica de investitii din Europa si ma bucur foarte mult ca Romania a primit un portofoliu atat de important, demonstrand, inca o data, increderea de care se bucura tara noastra la Bruxelles. Sunt pregatita sa imi asum responsabilitatea acestui portofoliu”, scrie Corina Cretu pe pagina sa de Facebook.

Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a trimis vineri lista comisarilor desemnati, fara mentionarea portofoliilor, premierului italian Matteo Renzi, a carui tara detine presedintia semestriala a UE, iar din partea Romaniei este nominalizata Corina Cretu.

La Bruxelles circula numeroase zvonuri privind atribuirea principalelor portofolii, in special economice. "Echipa Juncker va fi puternica. Dar diferita de ceea ce asteapta unii. Portofoliile sunt atribuite unor persoane, nu unor tari", a subliniat luni intr-un mesaj pe Twitter seful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr. Intr-un mesaj postat pe Twitter, el a afirmat ca vor fi "surprize".

Marti, mai multe publicatii afirmau ca cele patru posturi de vicepresedinti, care se vor ocupa de marile dosare, vor fi atribuite unor fosti premieri, respectiv estonul Andrus Ansip, letonul Valdis Dombrovskis, slovena Alenka Bratusek si finlandezul Jyrki Katainen.

Francezul Pierre Moscovici, fost ministru al Finantelor, ar urma sa devina comisar pentru Afaceri Economice, unul dintre posturile importante ale Comisiei.

Consiliul Uniunii Europene urmeaza sa isi exprime acordul cu privire la aceasta lista, dupa care ea va fi publicata in Jurnalul Oficial al UE. Ulterior, Juncker va anunta si distribuirea portofoliilor si modul in care intentioneaza sa organizeze activitatea urmatoarei Comisii Europene. Acest lucru este asteptat in a doua jumatate a saptamanii urmatoare.

In urmatoarea etapa, Parlamentul European va trebui sa isi exprime acordul pentru intregul Colegiu al Comisarului, inclusiv Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate. Acest acord este precedat de audierea comisarilor desemnati in comisii. Dupa aprobarea Parlamentului European, Consiliul European numeste oficial Comisia.