De partea cealalta, Ucraina vrea sa deschida un consulat in Sighetul Marmatiei. 

"Este inca un pas pentru liberalizarea regimului vizelor. In ceea ce priveste acest acord, 500.000 de cetateni ai Ucrainei pot sa viziteze Romania fara viza", a spus Iateniuk, despre acordul bilateral. 

Premierul Ponta a precizat ca Romania sustine ridicarea cat mai curand a vizelor pentru Ucraina, o tara pe care o considera nu numai vecina, ci si prietena. 

"Daca cineva ma intreba pana azi care sunt relatiile dintre Romania si Ucraina, ii spuneam: <<Doar vecini>>. De azi, suntem si prieteni, nu doar vecini", a spus Ponta. 

Referitor la acordul semnat, Ponta a apreciat ca aproape doua milioane de cetateni ai celor doua state pot beneficia de facilitatea oferita. 

Ministrul de Externe, Titus Corlatean si omologul sau ucrainean, Andrii Descita au semnat in primavara, la Bruxelles, Acordul de mic trafic de frontiera intre Romania si Ucraina. Acesta reglementeaza conditiile de desfasurare a micului trafic de frontiera, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat romano-ucrainene de catre rezidentii din zona de frontiera a Romaniei sau a Ucrainei care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a celuilalt stat, in special din motive de ordin social, cultural, familial sau intemeiate economic, pentru o perioada care sa nu depaseasca 3 luni de sedere neintrerupta. 

Acordul se aplica locuitorilor unei zone de 30 kilometri situate de o parte si de alta a frontierei comune, zona care poate fi insa extinsa la maximum 50 de kilometri de linia de frontiera, in cazul unitatilor administrativ-teritoriale care se intind dincolo de limita celor 30 de kilometri. 

Conform MAE, de aceste prevederi beneficiaza toate persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin 3 ani, in zona de frontiera a Romaniei sau Ucrainei. Acestor persoane li se adauga si sotul/sotia, copiii minori sau majori aflati in intretinere (inclusiv adoptati), chiar daca acestia locuiesc de mai putin de 3 ani in zona de frontiera. Persoanele mentionate mai sus pot trece frontiera romano-ucraineana fara viza, pe baza permisului de mic trafic de frontiera.

Permisul este eliberat de autoritatile Romaniei sau Ucrainei in maximum 60 de zile de la primirea cererii insotita de toate documentele necesare. Este valabil pentru o perioada de la 2 la 5 ani, fara a putea depasi durata de valabilitate a pasaportului titularului. 

Persoanele care beneficiaza de prevederile Acordului se supun controlului de frontiera asemeni oricarei alte persoane, insa autoritatile de frontiera nu vor aplica stampile de intrare sau iesire pe permisele de mic trafic. 

Alaturi de permisul de mic trafic, persoana care beneficiaza de prevederile Acordului trebuie sa fie in posesia unui pasaport valabil. 

Autoritatile de frontiera ale Romaniei sau Ucrainei au dreptul sa refuze intrarea sau sa reduca termenul de sedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiaza de dispozitiile Acordului. 

Pentru asigurarea punerii in aplicare in mod corespunzatoare a Acordului, documentul prevede ca fiecare parte contractanta va deschide o noua misiune consulara pe teritoriul celeilalte parti, pe baza de reciprocitate.

In vara anului trecut, ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, declara ca autoritatile de la Kiev solicita Romaniei acordarea gratuita a vizelor pentru cetatenii ucraineni si extinderea pana la 5 ani a duratei de sedere, fata de maximum sase luni cat este in prezent.  

Romania a semnat dupa aderarea la UE acorduri de mic trafic de frontiera cu R.Moldova si Serbia, insa nu si cu Ucraina, negocierile in acest sens trenand de mai multi ani. Fostul ministru ucrainean de Externe Konstantyn Gryscenko spunea in mai 2011 ca partea romana a inaintat conditii suplimentare pentru incheierea acordului, acestea starnind "indoiala" la Kiev.