Decizia vine in contextul aparitiei, miercuri, in presa a unui proiect de modificare a Codului Fiscal, elaborat de Ministerul Finantelor, conform caruia contributiile de asigurari sociale (CAS) ale angajatului vor fi majorate de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sanatate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.

In schimb, angajatorii vor fi scutiti de CAS pentru conditii normale de munca, precum si de CASS.

"Ministerul Finantelor a avut un acord de simplificare a Codului fiscal in raport cu politica acestui Guvern. Din pacate, domnul Biris si-a depasit acest mandat si a lansat in spatiul public cateva propuneri pe care acest Guvern nu si le asuma. Acest Guvern nu are in vedere majorari de taxe si impozite, nu are in vedere o crestere a contributiilor sociale obligatorii nici pentru angajati, nici pentru angajatori. Persoanele fizice autorizate cu activitati independente sau profesii liberale nu sunt vizate de masuri de crestere a taxarii, iar, in perioada urmatoare, MFP va pune in dezbatere publica niste modificari ale Codului fiscal, dar singurele masuri vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale in favoarea desfasurarii activitatii economice", a declarat Iolu.

El a precizat ca Biris si-a depus demisia joi dimineata la Cancelaria prim-ministrului, iar premierul a acceptat-o.

"Domnul Biris cred ca si-a dat seama ca a depasit mandatul care i-a fost acordat de premier in acest caz (...) de debirocratizare pe Codul fiscal si si-a dat demisia la Cancelaria prim-ministrului", a adaugat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Potrivit acestuia, premierul i-a multumit lui Gabriel Biris pentru activitatea in Guvern.

"Domnul Biris are o experienta in mediul privat de afaceri si cu experienta dumnealui a venit cu mai multe propuneri bune de-a lungul timpului in acest mandat. A coordonat proiecte care au dus la masuri reparatorii ale Codului fiscal si acordarea de facilitati pentru a stimula economia. Pentru aceste lucruri premierul i-a multumit domnului secretar de stat Gabriel Biris. In acelasi timp, Ministerul Finantelor a avut un acord de simplificare a Codului fiscal in raport cu politica acestui Guvern", a declarat Iolu.

Ministerul Finantelor, Anca Dragu, a precizat, in aceeasi zi, ca nu are in vedere majorari de taxe si impozite in acest an, iar singurele masuri care au fost si sunt vizate sunt de simplificare a procedurilor fiscale si in favoarea activitatii economice.

"Am cerut expertilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiza interna care sa cuprinda mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea si crearea unor conditii mai bune pentru mediul de afaceri. In acest context, cresterea taxelor nu a fost luata in considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de masuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem masuri care sa creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activitati independente", a declarat ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.

Potrivit Ancai Dragu, Ministerul Finantelor Publice nu are in vedere o crestere a contributiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator, iar Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activitati independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo masura de crestere a taxarii.