Guvernul a aprobat alocarea sumei de 475 de milioane de lei pentru cheltuieli urgente necesare funcţionării primăriilor din 1.680 de localităţi, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă.

"Un alt act normativ adoptat astăzi în şedinţa de Guvern priveşte bugetele locale ale unor comunităţi, este vorba despre o reparaţie făcută de Guvernul Ludovic Orban pentru comunităţile care ar fi trebuit să beneficieze de sume defalcate din TVA la ultima rectificare a Guvernului anterior din luna august şi care au fost, practic, păcăliţi şi nu li s-au acordat aceşti bani. Astăzi ministrul Dezvoltării, Ionuţ Ştefan, în colaborare cu premierul şi ministrul Finanţelor Publice, au găsit soluţia de a acorda o sumă din fondurile de rezervă ale premierului, o sumă de 475 de milioane de lei pentru cheltuieli urgente, pentru funcţionarea primăriilor pentru un număr de 1680 de localităţi. Fără aceşti bani, practic, o mare parte dintre primării ar fi fost în situaţia de a intra chiar în faliment", a declarat Ionel Dancă, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, într-o conferinţă de presă.

Zile libere pentru bugetari

Premierul Ludovic Orban, a declarat, în deschiderea şedinţei Executivului, că Guvernul va aproba ca zilele de 27 decembrie şi 3 ianuarie să fie libere pentru angajaţii din sistemul bugetar. În schimb, Trezoreria va lucra şi în data de 27 decembrie.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a precizat, la solicitarea prim-ministrului, că este pregătit proiectul de hotărâre de Guvern privind acordarea de zile libere pe 27 decembrie şi 3 ianuarie pentru angajaţii din sistemul bugetar, acestea urmând să fie recuperate ulterior.

"Trezoreria va lucra pe 27 (decembrie - n.r.)", chiar şi în cazul în care sunt acordate zile libere, a adăugat premierul.

"Sistemul bancar va lucra pe 27, lucrăm şi noi şi va lucra până pe 31", a completat ministrul Muncii.

"Şi asta înseamnă că vor fi 23, 24 se va lucra, 27, 30 şi 31. Deci nu închidem Trezoreria, să anunţăm pe 20, aşa cum au făcut alţii", a rezumat Orban.

Venituri de completare pentru minerii din Valea Jiului

Toto vineri, Guvernul urmează să aprobe un proiect de hotărâre privind aprobarea alocării unei sume din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2019 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază persoanele disponibilizate de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.

Prin proiectul de act normativ, potrivit notei de fundamentare, se propune aprobarea alocării sumei de "34 mii lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2019 pentru plata venitului lunar de completare persoanelor disponibilizate de Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului, în sensul prevederilor art.1 alin. (1) şi art. 2 din OUG 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor necompetitive în perioada 2019-2024".

Măsura concedierii colective va afecta 305 salariaţi, conform Planului de disponibilizare aprobat, care vor beneficia de prevederile OUG 69/2019, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Totodată, Executivul va adopta un proiect de ordonanţă de urgenţă privind prorogarea termenului prevăzut de art. III din Legea 352/2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 26/2011 privind înfiinţarea Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier.

Printr-un alt proiect de hotărâre, Guvernul va aproba stabilirea contingentului de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2020.

În cadrul şedinţei se va adopta şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

 OUG privind prelungirea perioadei de eligibilitate la proiectele ex-ISPA

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a solicitat introducerea pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de Guvern de vineri a unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind prelungirea perioadei de eligibilitate la proiectele ex-ISPA până în 31 decembrie 2022.

"Domnule prim-ministru, vă rugăm să fiţi de acord cu introducerea pe ordinea de zi a unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene. Este vorba de ordonanţa pe care v-am amintit-o în şedinţele precedente pentru proiectele de infrastructură finanţate din fonduri europene, pentru transpunerea unor reglementări europene în domeniul abaterilor pe fonduri europene şi prelungirea perioadei de eligibilitate la proiectele ex-ISPA până în 31 decembrie 2022", a declarat Boloş, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul Ludovic Orban a fost de acord cu propunerea de suplimentare a ordinii de zi. "Asta trebuie discutată în profunzime", a adăugat el.