"Nu se pune problema de a abandona un obiectiv legitim al Romaniei, respectiv al Bulgariei. In acelasi timp, nici nu poti sa stai in genunchi si sa stai cu mana intinsa, cata vreme noi am indeplinit criteriile clare, obiectivele tehnice din acquis-ul Schengen si, in acelasi timp, platim pentru lucruri care n-au legatura cu noi", a declarat la Digi24, ministrul de Externe, transmite Mediafax. 

In opinia sa, europenii inventeaza tot felul de pretexte, precum MCV, pentru a amana primirea celor doua tari in Schengen, dar in realitate este vorba de "situata sociala, economica, de criza din Europa din acesti ani".

Realitatea tine de faptul ca "prestatia, poate, a anumitor guverne fata de asteptarile propriilor cetateni nu produce acele rezultate de crestere economica, de mai mult confort in societatea respectiva", a mai spus Corlatean. 

Potrivit ministrului de Externe, subiectul Schengen este "prizonierul unor circumstante nefavorabile", in conditiile in care criza economica favorizeaza un curent populist, xenofob si rasist "tot mai consistent". 

Titus Corlatean a apreciat ca guvernele anterioare au gresit pentru ca au supralicitat aceasta chestiune, dar in prezent s-a luat decizia de a nu mai crea un orizont de asteptare. 

Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE.  "