Portofoliul de investitii al pre­sedintelui este cel al unui in­vestitor echilibrat, cu un profil de risc peste media populatiei, care prefera mai degraba investitiile conservatoare in fonduri de obligatiuni, spun adminis­tratorii de fonduri. 

Peste 10.000 de investitori au cum­pa­rat actiuni Romgaz in oferta publica de­rulata de companie in toamna anului tre­cut, prin care cel mai mare produ­ca­tor de gaze din Romania a strans 1,7 mi­liar­de de lei de pe bursa. 

Potrivit declaratiei de inte­rese pe anul 2013, presedintele tarii de­ti­nea la data de 11 iunie 2014 un pachet de 2.948 de actiuni pe care le-a cum­pa­rat cu o suma de 87.763 lei (pret de achi­zitie).  Cel mai probabil, a achizitionat actiunile Romgaz in cadrul ofertei publice in vederea listarii la bur­sa de la Bucuresti.

La pretul actiu­nilor Romgaz din 11 iunie de 35,89 lei/titlu, investitia bursiera a prese­din­te­lui valoreaza 105.803 lei, adica cu 18.000 de lei mai mult decat suma investita ini­tial.

Altfel spus, inves­ti­tia in actiunile Romgaz i-ar fi adus presedintelui un profit de 18.000 de lei in decurs de opt luni, daca se ia in calcul ca mo­mentul achizitiei a fost octom­brie, cand a avut loc oferta publica, po­tri­vit calculelor ZF. 

Calculul se bazeaza pe ipoteza ca prese­din­tele a cumparat ac­tiunile in oferta publica la pretul de 30 de lei. La acest profit se mai adauga si dividendele afe­rente celor 2.948 de ac­tiuni, adica o suma bruta totala de cir­ca 7.600 de lei.

Insumand, investitia in ac­tiunile Romgaz i-a adus presedin­te­lui un profit brut de 25.600 de lei, adica un randa­ment de aproape 30% in opt luni, de peste noua ori dobanda la banca.