Seful statului, care pleaca miercuri la Bruxelles pentru Consiliul European extraordinar, a precizat ca il va propune tot pe Dacian Ciolos pentru postul de comisar european.

Referindu-se la declaratiile premierului Victor Ponta, care a spus ca seful statului nu are mandat pentru a face nominalizarea de comisar european, Traian Basescu a spus: ”Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligatia sa apar interesul national”.

Presedintele a precizat ca, si in timpul guvernelor Tariceanu si Boc, desemnarea comisarului european a facut-o Guvernul, dar ”in bun acord” cu el.

El a mentionat ca premierul Victor Ponta trebuia sa deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia sa fie audiat in comisiile parlamentare de resort.

”Eu nu vreau sa am o reactie la declaratiile lui Victor Viorel, dar, la ora asta, cand presedintele Comisiei Europene e desemnat, Romania trebuia sa aiba scrisoarea trimisa de Guvern cu numele celui pe care il propune. Eu ma duc la Consiliul European ca presedinte al Romaniei. Eu nu-mi pot permite azi sa nu-i spun un nume lui Juncker, pentru ca stiu ca pe portofoliul pe care il vizam noi mai sunt si alte state interesate. Nu pot sa spun «domnul prim-ministru nu si-a facut treaba acasa»”, a sustinut Traian Basescu, potrivit Mediafax.

El a mai spus ca deja jumatate din tarile membre UE i-au trimis in scris noului presedinte al CE, Jean Claude Juncker, nominalizarile pentru comisar european.

Premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele Traian Basescu vrea sa nominalizeze el comisarul european din partea Romaniei, dar ca nu i-a acordat presedintelui "mandat" in acest sens, deoarece Guvernul este cel care nominalizeaza comisarul.

In cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European urmeaza sa aiba loc discutii privind numirea unor persoane in posturi cheie ale institutiilor europene. Potrivit programului publicat pe site-ul Consiliului European, discutiile vor viza succesorul lui Herman Van Rompuy si functia de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa si de Securitate, detinuta in prezent de Catherine Ashton.

Statele membre UE trebuie sa-si desemneze in urmatoarea perioada candidatii pentru posturile de comisar european. Conform procedurii, nominalizarile sunt trimise presedintelui CE, care este responsabil cu distribuirea portofoliilor. Lista cu persoanele nominalizate este apoi adoptata in Consiliu. Componenta Comisiei Europene va fi supusa apoi votului Parlamentului European.