"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, confirma ca a avut o discutie cu ministrul Finantelor Publice, domnul Daniel Chitoiu, in data de 17 octombrie a.c. in jurul orei 15.30. In cursul acesteia, domnul presedinte Traian Basescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chitoiu sa nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, domnul Radu-Gratian Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul presedinte Traian Basescu le-a invocat sunt urmatoarele: (1) - mandatul domnului Radu-Gratian Ghetea la conducerea CEC Bank expira in anul 2014, iar intreruperea acestuia fara o motivatie temeinica este de natura a crea neincredere in institutia bancara; (2) - domnul Radu-Gratian Ghetea detine, in prezent, si functia de presedinte al Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor, functie rezervata numai directorilor de banci. Dupa inlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul presedinte Traian Basescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chitoiu ca schimbarea din functie, nejustificata si tot pe criterii politice, a domnului Radu-Gratian Ghetea este de natura sa creeze neincredere in sistemul bancar romanesc", se arata in declaratia de presa a lui Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, transmisa miercuri seara de Administratia Prezidentiala si preluata de Mediafax.

Potrivit sursei citate, interventia presedintelui a fost facuta "in baza Articolului 80, alin. (2) din Constitutia Romaniei".

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a afirmat ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, in urma cu doua-trei saptamani, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) Bank, fara a motiva aceasta interventie.

Declaratia a fost facuta miercuri seara, la Guvern, in contextul in care Ioana Basescu, fiica presedintelui Traian Basescu, a luat, in 9 septembrie 2013, un credit in lei de la CEC Bank, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpara un teren de 290 hectare din judetul Calarasi, imprumut garantat cu soldurile prezente si viitoare ale unui cont deschis la CEC si cu terenul agricol achizitionat.

El a raspuns astfel intrebat de un jurnalist, care a invocat "surse bancare", daca este adevarat ca Basescu l-a sunat pentru a-i cere ca Ghetea sa nu fie schimbat de la CEC.

"M-a sunat acum doua-trei saptamani, pentru ca este in procedura de schimbare statutul CEC Bank privind schimbarea modului de administrare al acestei banci si cred ca domnul presedinte Ghetea a dat fuga la domnul presedinte Basescu sa ceara sprijinul pentru a nu fi schimbat in eventualitatea in care se va schimba sistemul de conducere la CEC Bank. M-a rugat....", a spus Chitoiu.

El a adaugat ca i-a raspuns presedintelui ca, in momentul in care va fi luata o decizie de schimbare a modului de administrare a CEC Bank, va fi realizata si o evaluare a activitatii actualei conduceri a CEC.

"Daca banca a performat sub actuala conducere, ramane pe functie; nu a performat, nu ramane pe functie", a conchis Chitoiu.

Premierul Victor Ponta a afirmat la randul sau ca a fost informat despre aceasta discutie si ca presedintele a sunat astfel la un ministru pentru a pune "o pila" pentru un sef de banca.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca nu exista nicio legatura intre ancheta DNA si achizitia terenului din Calarasi facuta de fiica sa cea mare, Ioana Basescu, el spunand ca "plagiatorul Ponta ramane un mare mincinos.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa o intalnire cu grupurile PSD, ca a discutat despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand:"Cazul Calarasi".

Presa a relatat recent ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Ioana Basescu preciza joi ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro.