"Vreau sa multumesc romanilor pentru onoarea de a le fi presedinte timp de 10 ani. Le sunt dator sa continui intr-un fel sau altul sa le ating obiectivele. (…) Vreau sa intelegem ca nu e o conferinta de bilant, este o conferinta de final de mandat. As vrea ca in cateva zone, romanii sa aiba punctul de vedere al presedintelui care si-a terminat mandatul si poza reala a Romaniei nu cea pe care o vad deformat aratata la TV de unii care nu folosesc cifrele reale", a spus, pentru inceput seful statului.

Basescu a continuat precizand ca cele mai mari doua realizari ale Romaniei in ultimii ani sunt intrarea in UE, care ofera prosperitate, si intrarea in NATO, care ofera secutitate etatenilor.

“Intrarea in UE este singura optiune viabila pentru ca Romania sa ajunga la prosperitate pentru cetatenii sai, candva. Nu avem alternativa la UE, asa cum pentru securitate nu avem alternativa la NATO. Pentru cresterea nivelului de trai, nu exista alternativa la UE”, a spus presedintele.

Suntem departe de imaginea pe care ne-o facem noi singuri cand vorbim despre relatia cu UE. Cand am preluat mandatul de la Iliescu, aveam o lunga lista de probleme care trebuiau rezolvate inainte de aderare. Va amintesc "steguletele" pe agricultura, transport, alimentatie publica, justitie...”, a continuat Basescu.

Seful statului a mai spus ca, in momentul crizei, a fost un curent de separare a statelor non-euro de state din zona euro, dar cu sprijinul Germaniei Romania obtinut dreptul de a fi parteneri egali la toate masurile care se luau pentru zona euro.

Respectand tratatul fiscal ne garantam o dezvoltare durabila, cu resurse credibile si cu indatorari care sa fie destinate investitiilor si nu consumului. Romania a facut progrese considerabile: rata inflatiei e de 1,4%. Rata la dobanzile pe termen lung e de 4,8%. Romania indeplineste toate criteriile de convergenta pentru intrarea in zona euro”, a explicat Basescu, estimand ca Romania ar putea adera la zona euro mai devreme de 2019.

Asta este imaginea reala a Romaniei. Romanii pot fi optimisti privind capacitatea economiei romanesti de a genera resurse pentru cresterea nivelului de trai. Acest lucru s-a datorat investitiilor straine directe, dar si datorita unor reforme structurale”, a mai spus seful statului.

"Romania e o tara sigura datorita modului in care institutiile ei functioneaza"

Traian Basescu a mai declarat ca Romania e o tara sigura datorita modului in care institutiile ei functioneaza, el aratand ca afirma cu toata responsabilitatea faptul ca romanii traiesc intr-un stat sigur.

„In ceea ce priveste securitatea nationala, fac afirmatia cu toata responsabilitatea ca romanii traiesc intr-un stat sigur. intr-o lume in care atacurile teroriste sunt la ordinea zilei, in care Europa si NATO sunt organizatii formate din state care sunt tinte pentru teroristi, state care sunt tinte pentru atacuri ciberentice, Romania e o tara sigura datorita modului in care institutiile ei functioneaza”, a spus Basescu.

El a precizat ca nu face o conferinta de bilant, ci una la final de mandat si ca se va axa pe trei teme pe care le considera importante pentru viitorul romanilor, respectiv securitatea Romaniei, Romania si UE si statul de drept.

Presedintele a adaugat ca dupa mandatul fostului sef de stat Ion Iliescu, in 2004, a pus o virgula, preluand ce a considerat ca e bun, si ca nu a plecat de la premisa ca lucrurile trebuie luate de la capat.

Fac o precizare: cand am inceput mandatul, in decembrie 2004, principiul pe care am inteles sa functionez a fost: acestea sunt institutiile, acestea sunt legile, sa le facem sa functioneze mai bine. Nu am plecat de la premisa ca trebuie luate lucrurile de la capat, pentru ca e foarte greu sa faci asemenea lucruri si e neproductiv. Dupa mandatul domnului Iliescu am pus o virgula si am continuat, preluand ce am considerat ca e bun si imbunatatind ce eu am considerat ca trebuie imbunatatit, in virtutea atributiunilor constitutionale”, a spus Basescu.

El i-a indemnat, totodata, pe cei din studiourile de televiziune, care sunt gata sa ”demoleze”, sa citeasca documentele oficiale ale statului roman inainte de a se apuca sa demoleze.

Fac recomandarea ca acei care se afla prin studiouri, gata sa demoleze orice pentru ca stiu ei, ca, inainte de a trece la demolare, sa citeasca documentele oficiale ale statului roman, ale UE si ale NATO, apoi sa se pronunte ca in sfarsit romanii sa afle realitatea despre tara lor”, a mai spus Basescu.

“Sper sa indeplinim criteriile pentru justitie dupa raportul MCV pentru a adera la Schengen

Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca spera ca Romania sa indeplineasca si criteriile politice si pentru justitie dupa raportul MCV din ianuarie pentru a incepe accesul in Spatiul Schengen.

"Suntem cu criteriile tehnice (indeplinite - n.r.), speram ca dupa acest raport MCV si cu criteriile pentru justitie si criteriile politice indeplinite pentru inceperea accesului in Spatiul Schengen", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca accesul pe piata muncii, aderarea la Spatiul Schengen si la zona euro, care ar putea surveni mai devreme de 2019, "definesc pana la urma integrarea deplina in UE, iar Romania nu e departe de niciuna din ele".

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 4 decembrie, ca Romania are "toate sansele" pentru un raport MCV bun in ianuarie 2015, dupa ce Parlamentul a avizat arestarile si inceperile de urmariri penale din ultima perioada.

"As aborda si un element de satisfactie, am mai facut-o o data, apreciind reactia la solicitarea presedintelui ales, modul cum Parlamentul a avizat si arestarile si inceperile de urmariri penale din ultima perioada, cu exceptia incidentului de ieri (3 decembrie - n.r.) cu domnul Teodorescu, incident care eu sper sa fie rezolvat favorabil pentru ca s-au creat premise ca raportul MCV din ianuarie sa fie un raport bun", a declarat Traian Basescu.

"Avem toate sansele sa avem un raport MCV bun, eu stiu foarte bine care sunt evalurarile pe DNA, pe inalta Curte, pe DIICOT, pe lupta anticoruptie, Parlamentul era problema. Au rezolvat-o in cea mai mare parte, dar ieri au trebuit sa faca si un pas inapoi, din pacate", a spus seful statului.

Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania va fi publicat la inceputul anului 2015, a anuntat, pe 24 noiembrie, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene Mina Andreeva, precizand ca raportul va fi lansat o data pe an.

Duminica, Traian Basescu ii preda mandatul lui Klaus Iohannis

Duminica, la Palatul Cotroceni urmeaza sa aiba loc ceremonia de predare-primire a functiei intre presedintele Traian Basescu si presedintele ales Klaus Iohannis. Presedintele ales va depune juramantul de investitura intr-o sedinta solemna a Parlamentului, duminica, la ora 12.00.

Dupa juramantul din Parlament, presedintele va merge la Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de predare-primire a mandatului. Klaus Iohannis va fi primit cu garda de onoare, la intrarea in Palatul Cotroceni. Dupa intonarea imnului de stat si primirea de catre Traian Basescu si consilierii prezidentiali si de stat, Klaus Iohannis va fi primit in biroul presedintelui.

Aici, Traian Basescu ii va inmana lui Klaus Iohannis Sigiliul de stat, in baza caruia presedintele confera decoratiile si Ordinul Steaua Romaniei in grad de Colan care, prin lege, revine automat pe perioada mandatului presedintelui Romaniei.

Dupa o scurta discutie privata, presedintele Klaus Iohannis il va insoti pe Traian Basescu la iesirea din Palatul Cotroceni, unde acesta va primi pentru ultima data onorurile militare, inainte de a parasi functia cea mai inalta in stat