”Am reiterat, din nou, foarte ferm, ca nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, ca suntem predictibili in ceea ce priveste sistemul financiar-fiscal si ca din tot ceea ce inseamna simularile noastre de acum si asteptarile noastre vom ramane in tinta de 3%”, a declarat prim-ministrul, la Bruxelles, scrie News.ro.

Mihai Tudose a afirmat ca devine din ce in ce mai clar ca impozitul pe cifra de afaceri "nu poate fi introdus".

"Am atins subiectul cu domnul presedinte Juncker asupra unei directive europene de anul trecut, care prevede, printre altele, un efort conjugat al statelor europene de transparenta si interconectivitate pe informatii financiare pe multinationale sau firme care isi externalizeaza profitul, ducand la diminuarea artificiala a profitului si a bazei de impozitare. Este o directiva importanta, pe care va trebui sa o implementam oricum, dar aici vorbim despre principiul ca fiecare agent economic sa-si plateasca impozitul acolo unde obtine profitul, iar ce vorbeam noi inainte este un pic pe langa acest subiect, pentru ca el nu-si mai externalizeaza profitul, ci il ascunde in afara UE. Si domnia sa are dreptate cand spune ca trebuie sa gasim mecanisme aici, dar nu o sa implementam nimic care sa rezolve un caz si sa strice buna functionare a altor agenti economici corecti”, a aratat Tudose.

Modificarea modalitatii de impozitare a companiilor, prevazuta in noul program de guvernare, a declansat un val de reactii negative in mediul de afaceri, care a atras atentia ca impozitarea cifrei de afaceri va impinge doua din trei firme catre insolventa, dar si ca noile prevederi incalca legislatia europeana.

Potrivit Consiliului Investitorilor Straini (FIC), impozitarea cifrei de afaceri ar penaliza companiile cu volume mari ale afacerilor, dar cu marje mici ale profiturilor, vine in contradictie cu normele Uniunii Europene (UE) si poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei in regiune. Consecinta va fi ca investitorii straini vor ocoli Romania din cauza schimbarilor prea dese din domeniul fiscal.

Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE prevede ca toate firmele din Romania vor plati, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit, care va disparea. Masura a fost aspru criticata de mai multi manageri si oameni de afaceri, care sustin ca aceasta contribuie la cresterea semnificativa a poverii fiscale intr-un timp foarte scurt.

Reprezentantii FIC sustin ca unele masuri anuntate recent au fost explicate prea putin sau defectuos, nu au fost insotite de un studiu de impact si nu au luat in considerare experienta nefavorabila, din alte tari membre UE si nu numai.

Membrii FIC considera ca impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductiva. Nu doar ca ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari dar marje ale profitului mici, dar vine in contradictie cu practica Uniunii Europene in acest domeniu si poate afecta semnificativ competitivitatea Romaniei in regiune”, se arata in comunicat.

FIC avertizeaza ca si in cazul altor masuri anuntate, cum ar fi impozitarea venitului global, taxa de solidaritate sau mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul trebuie sa faca un studiu de impact amanuntit.

”Venind pe fondul cresterii salariilor din sectorul public si in general al cresterii cheltuielilor publice, astfel de masuri fiscale pot dezechilibra stabilitatea macroeconomica si bugetara pe care Romania a obtinut-o cu multe sacrificii si tocmai in momentul in care nucleul dur al Europei pune din nou accentul pe aceasta”, au avertizat investitorii.

FIC considera ca intentia Guvernului de a face ”o a doua revolutie a sistemului fiscal intr-o perioada de 6 luni” a creat panica in mediul de afaceri. In acest context, investitorii straini ar putea ocoli Romania.

FIC reprezinta interesele a circa 130 de corporatii straine, care au investit in total peste 40 miliarde euro in Romania, aproape doua treimi din valoarea totala a investitiilor straine directe. Companiile respective au o cifra de afaceri anuala cumulata de peste 180 de miliarde de lei, circa 25% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.