Premierul a declarat, astazi, pentru Mediafax, ca decizia Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, pe care a calificat-o drept "comisie ad-hoc" special pentru el, este "politica" si ca singura hotarare recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica (ANCS).

"Potrivit Legii educatiei facuta de domnul Funeriu, singura decizie recunoscuta este cea a Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica, ANCS. Acea comisie s-a pronuntat definitiv, ieri, si decizia ei arata ca nu exista plagiat. Facultatea de Drept a refuzat sa incalce legea, iar ce se decide azi este o decizie politica, dovada ca nu am fost chemat niciodata sa-mi exprim un punct de vedere. Atentie! Este singura data cand nu am fost chemat, iar aceasta comisie nu a functionat pana acum niciodata. Este o comisie ad-hoc facuta special pentru mine", a spus premierul Victor Ponta.

"Comisia isi exprima cu aceasta ocazie serioase dubii privind calitatea actului de coordonare stiintifica in cazul analizat", se arata in raportul Comisiei de Etica

Una dintre analizele raportului se numeste "Procedee si tipuri de plagiere in teza de doctorat a domnului Victor Ponta", iar cea de-a doua reprezinta o anexa nr. 2 care cuprinde lista paginilor din teza cu texte reproduse fara respectartea regulilor de citare din cele patru lucrari stiintifice sursa.  Astfel, sunt scoase in evidenta "locurile foarte multe din teza unde s-a copiat si in ce fel s-a copiat", explicand ca aceasta copiere a fost facuta "prin preluarea integrala de blocuri de text, de randuri, sau prin inversare unor blocuri de text in raport cu sursele, dar si prin preluarea fara note de subsol a unor bucati de text, ceea ce arata ca autorul a vazut macar cum se citeaza corect".

Potrivit documentelor, tehnicile de copiere din teza de doctorat a lui Ponta arata ca au fost de multe ori "copiate fragmente din alte lucrari si in sucecesiunea in care ele curg in lucrarile originale". Alteori este folosita "«tehnica montajului», adica se preiau bucati disparate din lucrarile surse pentru a confectiona propriile pagini ale autorului, evident fara respectarea minimala a citarii coecte", potrivit deciziei Comiei de Etica. 

"Toate indica nu numai cat de mult a fost copiat, dar si intentia si, mai rau, prin minime cosmeticari, efortul de a masca rudimentar actul copierii, fara atribuirea corecta a autorilor de la care s-a preluat identic", conform hotararii. 

Universitatea din Bucuresti s-a autosesizat in cazul suspiciunii de plagiat in teza de doctorat a premierului Victor Ponta, in baza Cartei Universitatii din Bucuresti.

Joi, raportul final al Consiliului National de Etica arata ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003. De asemenea, se precizeaza ca nici calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine. 

Raportul final al Consiliului National de Etica a fost intocmit dupa analizarea evaluarii realizate de expertii desemnati special pentru acest caz. 

"Teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocupare al doctorandului și al conducatorului de doctorat. Autorul tezei de doctorat a efectuat a efectuat activitatile cuprinse in planul individual de pregatire conform reglementarilor in vigoare in acea perioada (3 examene si 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine). Teza de doctorat este clar structurata, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este in concordanța cu normele și practicile din domeniul științelor juridice la acea data. Cercetarea, așa cum rezulta din referatele comisiilor de susținere, prezinta elemente de noutate și cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizata de autor este menționata la sfarșitul lucrarii", se arata in raportul intocmit de trei experti in stiinte juridice, desemnati special pentru acest caz.  

Ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, la 13 iulie, ca daca in CNE se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat. 

In afara de CNE, asupra tezei de doctorat a premierului se va pronunta si Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti, institutia de invatamant superior anuntand ca va prezenta vineri hotararea in acest caz. 

Analizele asupra tezei de doctorat a lui Ponta efectuate de Comisia de Etica a UB si de CNE vin dupa ce un al treilea for, respectiv Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor. 

Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat. 

In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa, potrivit CNATDCU. 

Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, a emis, inaintea sedintei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU si a sustinut ca acest for nu are competenta sa ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.  Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului. 

La momentul lansarii acuzatiilor, Ponta declara ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.