Joseph Biden si sotia au ajuns la Bucuresti marti dupa-amiaza intr-o vizita oficiala care dureaza 24 de ore. Vicepresedintele american a venit cu un mesaj. 

Joe Biden: "Nu am fost sigur ca am inteles pe deplin curajul vostru moral si fizic, pana cand am auzit despre voi de la trupele americane din prima linie. Mi-au spus ca soldatii romani sunt razboinici, sunt puternici si curajosi. Vreau sa multumesc in special celor 26 de romani care si-au dat viata in Irak si Afganistan si celor 143 care au fost raniti."

Joe Biden le-a multumit si celor peste o mie de romani care sunt alaturi de americani in Afganistan. Le-a spus rudelor ca stie ce inseamna sa astepti un militar, pentru ca fiul sau a luptat un an in Irak.

Vicepresedintele SUA: "Sunt aici sa va spun in numele Presedintelui ce sper ca deja stiti: Puteti sa va bazati pe noi. Punct! Facem ce spunem si ce spunem credem!"

Acest certificat de securitate primit de Romania de la Statele Unite vine intr-un context regional extrem de tensionat. Joe Biden a condamnat si declarat drept "ilegala" ocuparea unui teritoriu ucrainean de Rusia.

Joe Biden: "Agresiunea din Crimeea, la mai putin de 250 de mile de Romania, de granitele NATO, ne aminteste de ce avem nevoie de NATO si de Romania apartine NATO. Ceea ce a facut Rusia violeaza nu numai suveranitatea Ucrainei, dar si un principiu fundamental pentru care am luptat in secolul 20 si pe care credeam ca l-am stabilit clar. Granitele Europei nu vor mai fi niciodata modificate sub amenintarea armelor. De aceea continuam sa condamnam, sa condamnam ocuparea ilegala a Crimeei de catre Rusia".

In plus, oficialul de la Washington a anuntat trecerea la o noua etapa - cea militara.

Joe Biden: "Strategia noastra insemna mai mult decat impunerea de sanctiuni, inseamna sa investim si sa revitalizam NATO. SUA si aliatii NATO si-au intensificat deja prezenta in aer, la sol si pe apa in flancul de est.

Pana acum Uniunea Europeana si Statele Unite au impus Rusiei mai multe sanctiuni economice, iar unora dintre personalitatile politice influente de la Moscova - despre care se stie ca au fost implicate in operatiunea de ocupare a Crimeei - le-a fost refuzata intrarea in UE si America.

Joe Biden este pentru a doua oara in Romania. Daca in 2009 venea sa vorbeasca despre amplasarea scutului antiracheta, acum ne asigura ca nimeni nu se va atinge de Romania, tara NATO si partener strategic al Statelor Unite. Vicepresedintele ajunge in Europa, cu o luna inaintea turneului lui Barack Obama.

SUA pot ajuta tarile europene, inclusiv Romania, sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti, a declarat, intr-un interviu acordat Mediafax, vicepresedintele american, Joe Biden, subliniind ca Rusia nu ar trebui sa-si foloseasca resursele ca arma impotriva vecinilor.

"Rusia nu ar trebui sa poata sa-si foloseasca resursele ca arma impotriva vecinilor sai", a precizat Biden, adaugand ca Washingtonul poate ajuta tarile europene, inclusiv Romania, sa-si reduca dependenta de petrolul si gazele rusesti.

"Securitatea si stabilitatea acestei regiuni depind de existenta mai multor furnizori si a mai multor moduri de transport al energiei. O aprovizionare mai stabila si mai sigura a Europei cu energie va echivala cu o lume si o economie mondiala mai stabile si mai sigure", a spus Joe Biden, potrivit Mediafax.

Acesta se declara de acord cu vocile din Europa care sustin ca este timpul ca securitatea energetica sa devina urmatorul capitol al proiectului european de integrare si extindere a pietei care a inceput cu Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului. "Facut asa cum trebuie, acest lucru ar schimba situatia in Europa. Iar Statele Unite sunt pregatite sa continue sa ajute. De mult timp, SUA sustin eforturile din cadrul UE de a diversifica sursele energetice, de a crea piete de energie mai flexibile si de a spori eficienta energetica, astfel incat nicio tara sa nu poata folosi sursele de energie ca arme politice", a sustinut oficialul american.

Potrivit acestuia, Consiliul Energetic SUA-UE face eforturi pentru a le oferi consumatorilor europeni variante de diversificare a surselor energetice.

Totodata, Biden a subliniat ca SUA colaboreaza cu tari din Europa, precum Romania, "pentru a le spori productia interna de energie prin exploararea resurselor conventionale si neconventionale de gaze". "De asemenea, vom continua sa sustinem Romania, o tara mai putin dependenta de energia ruseasca, pentru ca ea sa joace un rol esential in integrarea si interconectarea surselor de energie europene", a spus Joe Biden.

"SUA se angajeaza sa aduca un volum mai mare de gaze pe piata globala intr-un mod care sa corespunda intereselor publice ale SUA pentru ca stim ca sporirea surselor mondiale ii ajuta pe aliatii nostri europeni si pe alti parteneri strategici. Pana in prezent, Departamentul pentru Energie al SUA a acordat permise conditionate pentru 96 de milioane de metri cubi de gaze pe an, care pot fi exportate atat catre tari cu care avem Acorduri de Liber Schimb, cat si catre cele cu care nu avem, de exemplu in Europa. Vorbim despre volume semnificative. Pentru a pune datele in context, acest volum este mai mare decat volumul total de gaze naturale lichefiate (GNL) pe care Europa le importa in prezent si egal cu peste jumatate din volumul de gaze pe care tarile europene le importa in prezent din Rusia. Stiu ca lucrand impreuna vom continua importantele eforturi de a asigura un viitor mai sigur si mai prosper pentru Romania si aceasta regiune", a mai spus vicepresedintele SUA.

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, se va intalni, marti, cu militari americani, dar si soldati romani si familiile celor care au luptat sau lupta inca in Afganistan, dupa care, miercuri, se va intalni cu presedintele, cu prim-ministrul si cu membri ai societatii civile, a declarat premierul Ponta.

 Vicepresedintele SUA va evidentia angajamentul Washingtonului pentru securitatea colectiva a membrilor Aliantei Nord-Atlantice si va multumi Romaniei pentru contributiile la securitatea regionala si globala.