”Nu prea am avut succes, trebuie sa recunosc”, si-a inceput presedintele declaratia de presa.

El a adaugat ca i se pare ca este vorba despre ”incompetenta Guvernului”, pentru ca reprezentantii Executivului nu au avut ”argumente cifrice” care sa il faca sa fie ”mai linistit”.

S-a venit doar cu afirmatii: reducerea CAS va scoate la suprafata munca la greu, stimuleaza infiintarea de noi locuri de munca - argumente extrem de volatile”, a spus Traian Basescu

Seful statului a apreciat ca a fost ”o echipa foarte nepregatita”. ”Pentru mine a fost clar ca singura abordare pe care o au si premierul si ministrul Finantelor este politica. Reprezentantii Guvernului nu au fost in masura astazi sa-mi dea solutiile de care aveam nevoie. (...) Ma asteptam ca macar doamna ministru sa vina cu o foaie A4”, a adaugat Traian Basescu.

Basescu a mai spus ca "ramane de vazut" daca va ataca la CC legea de reducere a CAS, aratand ca asteapta de la ministrul de Finante un document, in care sa precizeze sub semnatura de unde vor veni veniturile suplimentare.

"Nu voi trece la o tactica de tergiversare, nu stiu daca o voi ataca la Curtea Constitutionala. Este o majoritate care a votat in unanimitate aceasta lege", a spus Traian Basescu.

Seful statului a mai anuntat ca a rugat-o pe Ioana Petrescu, ministrul de Finante, sa ii transmita in zilele urmatoare un document, sub semnatura ei, in care sa precizeze de unde vor veni veniturile suplimentare pentru reducerea CAS.

"Am rugat-o sa imi transmita, mane, poimaine, sub semnatura domniei sale, de unde vor veni veniturile suplimentare. Sper sa o faca, daca astazi nu erau decat declaratii", a spus Basescu, in conferinta de presa pe care a sustinut-o, luni, dupa ce in cursul dupa-amiezii a avut o intalnire la Palatul Cotroceni cu premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Ioana Petrescu, pe tema legii privind reducerea CAS.

De partea cealalta, premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele ar putea ataca la Curtea Constitutionala proiectul CAS, adaugand ca discutia de la Cotroceni nu a avut sens, deoarece seful statului a vrut sa faca doar propaganda politica si a avut un "ton badaranesc" la adresa ministrului Finantelor.

Intrebat daca au fost discutii aprinse, presedintele Basescu a raspuns: ”Cred ca am sa fac altceva, o sa fie prima data cand fac publice inregistrarile discutiillor, sa vedem cine minte”.

Urmariti in video-ul de mai jos inregistrarea discutiei de la Cotroceni:

Surse oficiale declarasera anterior ca presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta nu au ajuns la o concluzie pe tema reducerii CAS, dupa discutiile de la Palatul Cotroceni, cei doi nestabilind nimic dupa aceasta discutie.

"Premierul a prezentat argumentele Guvernului pentru mentinerea contributiilor de asigurari sociale la un nivel scazut si in urmatorii ani, iar presedintele si-a expus retinerile legate de sustenabilitatea masurii. Cei doi nu au ajuns la un numitor comun, este asteptata acum decizia presedintelui", au declarat sursele citate.

Consultarile dintre presedintele Traian Basescu si Guvern, reprezentat de premierul Victor Ponta si ministrul de Finante, Ioana Petrescu, au avut loc pe legea pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, proiect care se refera de reducere a CAS la angajator cu 5%, de la 1 octombrie.

Guvernul a aprobat in luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat si Camera Deputatilor.

Presedintele Traian Basescu a declarat, saptamana trecuta, ca vrea sa promulge reducerea CAS si ca va avea si o consultare cu FMI pe acest subiect, dar a precizat ca, daca solutiile Guvernului pentru acoperirea deficitului nu vor fi credibile, atunci va fi obligat sa retrimita legea in Parlament.

El a aratat ca a primit la promulgarea legea privind diminuarea CAS si ca are semne de intrebare privind oportunitatea masurii, precizand ca in aceste conditii invita Guvernul la consultari, potrivit articolului 85 din Constitutie.

Miercuri seara, premierul afirma ca Guvernul nu are ce cauta la Cotroceni, iar despre reducerea CAS nu are ce discuta presedintele cu Executivul, deoarece proiectul de lege care reduce contributiile de asigurari sociale este votat de Parlament, astfel ca Basescu fie promulga actul, fie il retrimite in Parlament.

Pe de alta parte, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat ca reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator este posibila si va intra in vigoare la 1 octombrie, sustinand ca aceasta masura nu va afecta fondul de salarii si fondul de pensii.