"Soluţia aleasă de Guvern este să meargă mai departe cu adoptarea rectificării bugetare. Ne-am îndeplinit obligaţia de a cere CSAT un punct de vedere", a declarat Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a precizat că a primit "cu uimire" declaraţia de marţi a preşedintelui Klaus Iohannis.

De partea cealaltă, preşedintele Klaus Iohannis condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern, fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, şi solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a verifica în ce măsură ordonanţa de urgenţă de rectificare a bugetului de stat îndeplineşte exigenţele constituţionale de aprobare.

Totodată, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că a fost desemnat împreună cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să participe joi la şedinţa convocată de preşedintele Klaus Iohannis.

"Ţinând cont de invitaţia domnului preşedinte, adresată primului-ministru, de a merge mâine la o şedinţă la Palatul Cotroceni, la ora 11:30, cu toate că se cunoştea programul de vizite externe ale doamnei prim-ministru, totuşi invitaţia a fost lansată, iar în această situaţie doamna prim-ministru a decis ca la această reuniune să merg personal, alături de ministrul Tudorel Toader, astfel încât delegaţia de mâine de la Cotroceni va avea doi membri ai cabinetului, ministrul de Finanţe şi ministrul Justiţiei", a spus Teodorovici.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis invitase, joi, Guvernul la consultări pe tema clarificării unor aspecte care ţin de rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, ulterior acestora urmând să convoace o nouă şedinţă a CSAT în vederea reluării discuţiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului acestor instituţii.

"În temeiul dispoziţiilor art. 80 şi ale art. 86 din Constituţie, preşedintele României a decis invitarea Guvernului pentru consultări în data de 6 septembrie, ora 11,30, la Palatul Cotroceni. Consultările vizează clarificarea unor aspecte care ţin de rectificarea bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, care constituie probleme urgente şi de importanţă deosebită. Ulterior acestor consultări, preşedintele României urmează să convoace o nouă şedinţă a CSAT în vederea reluării discuţiilor referitoare la avizarea rectificării bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018", arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat.

În sursa citată se menţionează că, potrivit art. 119 din Constituţie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea naţională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii.

"În aplicarea acestor dispoziţii, art. 3 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării instituie caracterul obligatoriu al hotărârilor CSAT pentru autorităţile publice şi instituţiile publice la care se referă. De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 13 din acelaşi act normativ, membrii CSAT sunt răspunzători de respectarea hotărârilor adoptate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Prin urmare, inclusiv în cazul proiectelor de acte normative iniţiate sau emise de Guvern cu privire la propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, membrii Guvernului care au şi calitate de membri ai CSAT poartă aceeaşi responsabilitate cu privire la hotărârile adoptate în cadrul CSAT", se menţionează în comunicat.

Administraţia Prezidenţială arată că în ceea ce priveşte bugetele instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, acestea au fost discutate în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din 28 noiembrie 2017, când s-a emis Hotărârea CSAT nr. 140/2017 privind proiectele de buget pentru anul 2018 ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază şi ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

"Proiectele de buget au fost avizate, conform documentelor înaintate de Ministerul Finanţelor Publice. Alocaţiile bugetare pe anul 2018 pentru fiecare dintre aceste instituţii sunt cele prevăzute în anexa Hotărârii nr. 140/2017 şi au caracter obligatoriu pentru membrii Guvernului până la emiterea unei alte hotărâri. În consecinţă, rolul constituţional al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, caracterul obligatoriu conferit de lege hotărârilor acestei autorităţi publice, precum şi dezideratele şi angajamentele asumate atât de Preşedintele României, cât şi de Parlament, prin Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2015-2019, aprobată prin Hotărârea Parlamentului nr. 33/2015, impun Guvernului responsabilitate în stabilirea resurselor bugetare necesare funcţionării instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale", se subliniază în comunicat.

CSAT s-a reunit, marţi, pentru analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2018, însă şedinţa a fost suspendată de şeful statului.