Guvernul se reunește vineri în şedinţă, probabil ultima din acest an, dar fără a avea proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 pe ordinea de zi anunţată. Guvernul a publicat ordinea de zi a şedinţei care va avea loc vineri.

Pe aceasta apare un proiect de lege pentru acceptarea Deciziei Consiliului (EU, Euratom) 2018/994, adoptată la Bruxelles, la 13 iulie 2018, de modificare a Actului privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct, anexat la Decizia 76/787/CECO, CEE, Euratom a Consiliului din 20 septembrie 2018. De asemenea, mai sunt câteva proiecte de hotărâri.

Proiectele de acte normative şi documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul şedinţei, menţionează Guvernul. Proiectul bugetului de stat pentru anul 2019 încă nu a fost adoptat de Guvern pentru a fi trimis Parlamentului.  

Trebuie precizat faptul că Guvernul nu poate da ordonanțe de urgență în această perioadă în care Parlamentul este în vacanță.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, declara recent că bugetul de stat va depăşi pentru prima data, în 2019, 1.000 de miliarde de lei, Produsul Intern Brut fiind estimat la 1.022 miliarde de lei, iar anul viitor va fi unul al investiţiilor.

"Facem istorie. Avem circa 1.022 miliarde PIB estimat pentru anul viitor. Trebuie să fie un buget bine dezbătut pentru a arăta de unde vin banii, unde se duc, mai ales pe zona de investiţii. Mizăm pe o creştere economică de 5,5%. Vrem să mergem pe un deficit mult mai scăzut decât în 2018. Este o obligaţie pe care o asumăm faţă de Comisia Europeană, faţă de structurile internaţionale", afirma ministrul Finanţelor la începutul lunii.

În penultima ședință de Guvern de anul acesta, Executivul a dat o ordonanță prin care a modificat în 40 de puncte diverse legi fiscale, astfel că în ședința de vineri, 28 decembrie, ar putea apărea hotărâri prin care să se pună în vigoare ceea ce prevedea acea OUG.

Pe de altă parte, tot vineri, 28 decembrie, are loc ședința CSAT, de la ora 13.00, iar miniștrii care sunt în acest Consiliu împreună cu premierul vor merge la Palatul Cotroceni.

Iată proiectele de acte normative anunțate de Guvern pentru vineri, 28 decembrie:

1. PROIECT DE LEGE pentru acceptarea Deciziei Consiliului (EU, Euratom) 2018/994, adoptată la Bruxelles, la 13 iulie 2018, de modificare a Actului privind alegerea membrilor Parlamentului European prin vot universal direct, anexat la Decizia 76/787/CECO, CEE, Euratom a Consiliului din 20 septembrie 2018.

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului pentru un imobil aflat în administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Unitatea Militară 0854 Fălticeni

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind darea în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dunărea” al judeţului Brăila, a unui imobil trecut în proprietatea publică a statului, precum şi înscrierea acestuia în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

4. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului şi administrarea Instituţiei Prefectului - Judeţul Galaţi din subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

5. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind trecerea unei construcţii, aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne-Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturza” al judeţului Iaşi, din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcţiune, casării şi valorificării, precum şi actualizarea anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea datelor de identificare şi a valorii de inventar ale imobilului aflat în domeniul public al statului şi pentru transmiterea acestuia, din administrarea Ministerului Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Buzău.