Cu toții ne dorim o viață liniștită și fără griji, iar gestionarea eficientă a finanțelor personale este cea mai importantă caracteristică a acestui deziderat. Însă, majoritatea oamenilor nu au o viziune pe termen lung și ajung des în situația de a rămâne fără bani chiar înainte de sfârșitul lunii.
 
O planificare atentă a câștigurilor presupune ca veniturile lunare să fie împărțite corect între cheltuieli esențiale, dorințe și economii. Stabilitatea financiară ține de stilul de viață al fiecărei persoane. La fel ca multe alte lucruri și administrarea banilor se poate învăța, iar în timp orice persoană va ajunge să cheltuie mai puțin decât câștigă. Potrivit specialiștilor, există patru pași ce pot conduce la o viață echilibrată din punct de vedere financiar:
 
1. Achitarea datoriilor
 
Creditele la bancă contractate pentru achiziția unor bunuri de larg consum, cardurile de credit sau cele cu descoperire de cont, ce au dobânzi uriașe, ar trebui să fie evitate de oricine își dorește să atingă o stare de echilibru financiar. Cu toate că sumele plătite lunar pentru aceste datorii par mici la prima vedere, un calcul simplu demonstrează că pe termen lung prețul plătit pentru un bun de larg consum este foarte mare. În anumite cazuri, rata dobânzilor pentru împrumuturi este mai ridicată decât cea a unui credit obișnuit, iar mulți ajung să nu își mai poată plăti ratele.
 
Primul pas către stabilitatea financiară presupune achitarea împrumuturilor generatoare de costuri foarte mari. Există posibilitatea accesării unui credit rapid de la Credit Prime pentru care clienții noi beneficiază de 0% dobândă în primele 30 de zile. Un astfel de împrumut este mult mai avantajos, poate fi contractat exclusiv online prin creditprime.ro și poate fi folosit pentru a achita creditele care nu oferă nici un fel de beneficiu.
 
2. Crearea unui fond de rezervă
 
După achitarea împrumuturilor pentru consum, pasul următor presupune strângerea unor sume pentru urgențe sau întâmplări neprevăzute. Un fond de rezervă este binevenit dacă se întâmplă ceva neașteptat, de exemplu pierderea locului de muncă, accidentare, reparații la casă ori mașină sau chiar îmbolnăvirea unui membru al familiei. Un plan ideal înseamnă ca banii din fondul de rezervă să fie de ajuns pentru cel puțin 6 luni de trai decent, fără modificarea stilului de viață, de exemplu dacă este vorba de pierderea jobului din cauza disponibilizărilor. Chiar dacă veniturile lunare sunt scăzute și nu permit economii permanente, este recomandat ca măcar o dată la 2-3 luni să se pună deoparte o sumă de bani cât de mică.
 
3. Investiții și economii
 
Al treilea pas în drumul unui individ către atingerea obiectivelor financiare vizează investițiile și crearea unui cont de economii. Practic, după achitarea datoriilor și constituirea unui fond de rezervă, o persoană se poate gândi și la investiții. Poate fi vorba de deschiderea unor conturi scutite de taxe, crearea unor depozite bancare sau aderarea la fondurile de pensii private. De pildă, pentru ultima variantă, investiția într-un cont de pensii presupune în același timp și realizarea unor economii, deoarece banii sunt întotdeauna la dispoziția beneficiarului care poate decide momentul în care se va folosi de ei.
 
4. Accesarea pieței de capital
 
Deoarece în această etapă individul și-a construit deja o fundație financiară stabilă, acesta poate realiza investiții mai mult sau mai puțin riscante ca să înceapă să câștige bani. Accesarea pieței de capital poate însemna, spre exemplu, cumpărarea unor acțiuni la diferite firme. Oportunitățile sunt multiple, fiind disponibilă o  gamă variată de posibile investiții, însă este bine ca acest ultim pas să fie bine documentat și analizat din punct de vedere strategic pentru a înregistra beneficii. Este necesară construirea unui program de investiție după monitorizarea atentă a pieței și respectarea în totalitate a planului abordat.
 
Autodisciplina, educația financiară sau transformarea dintr-un cumpărător impulsiv într-unul conștient sunt lucruri pe trebuie să le cunoască toți cei care își doresc stabilitate financiară. Urmând etapele prezentate mai sus, cu multă perseverență și pași mărunți, orice persoană poate ajunge să cunoască echilibrul financiar.