În cazul în care veniturile noastre nu cresc proporțional cu deprecierea monedei naționale, acest deficit ne va afecta din ce în ce mai mult, de la lună la lună, iar, în timp, efectele vor fi resimțite puternic.

Atunci când vorbim despre economisire, trebuie să spunem că luăm în considerare două aspecte:

1. Fondul de urgență (economii la care să apelăm doar atunci când intervin cheltuieli neprevăzute);

2. Fondul de economii lunare - o sumă lunară (de 10-15% din venit) pe care să o economisim și să o investim în funcție de strategia personală creată și de obiectivele propuse.

De ce este bine să economisești în mod calculat

Fondul de urgență ne ajută să trecem prin diferite momente mai puțin plăcute, fără să ne dezechilibrăm venitul lunar și ne oferă o rezervă financiară suficientă care să acopere costurile neprevăzute care pot apărea (înlocuirea unor obiecte de uz casnic, o intervenție medicală etc). Pentru acest fond, trebuie să economisim treptat, până ajungem la valoarea a minim trei salarii lunare și important este de asemenea să avem acces imediat la această resursă.

Suma dedicată fondului de economii lunare (investițiilor) are rolul de a ne proteja de creșterea ratei inflației, datorită randamentelor obținute pe termen lung și de a obține sumele necesare realizării unor obiective personale (achiziționare de bunuri, călătorii, studii etc). Practic, sumele de bani economisite și investite produc, la rândul lor, alți bani.

sursa: freepik.com

Dacă ne referim la economiile investite în fonduri mutuale, atunci înainte de a face un plan de investiții, trebuie avut în vedere câteva aspecte care să vă ajute să aveți o imagine cât mai clară a modului în care vor fi direcționate economiile.

Cum să faci un plan de investiții

În cele ce urmează, vă oferim 5 sfaturi despre cum vă puteți face un plan de investiții:

1. Stabiliți un plan personal de economisire și suma pe care o puteți investi recurent (de preferință, lunar).

2. Fixați obiectivul personal pentru care investiți și nu retrageți sumele astfel acumulate înainte de momentul setat.

3. Creionați cu ajutorul specialiștilor un profil de risc, astfel încât să știți ce investiții vi se potrivesc. Randamentele fondurilor sunt în directă corelație cu gradul de risc al acestuia (cu cât gradul de risc este mai mare, cu atât și randamentele cresc, dar dacă riscul se încadrează într-o clasă scăzută de risc, atunci și randamentul va fi mai moderat).

4. Citiți cu atenție documentele fondului (fondurilor) pe care le-ați selectat pentru investiții. Toate societățile care administrează fonduri de investiții au obligativitatea să pună la dispoziția investitorilor toate informațiile relevante pe pagina acestuia de website sau la sediul administratorului de fonduri.

5. Asigurați-vă că aveți un plan de investiții echilibrat în ceea ce privește riscul asumat și țineți seama de faptul că performanțele anterioare ale fondurilor de investiții nu reprezintă garanții ale evoluțiilor viitoare.

„Să investești în fonduri mutuale nu este o activitate facilă, recomandată oricui, pentru că din cauza unei educații financiare precare, există riscul de a avea rezultate care să nu se suprapună obiectivelor personale sau așteptărilor proiectate. Atrași de mirajul randamentelor ce pot fi atinse, puțini știu că o investiție presupune cunoștințe financiare, legislative, dublate de o evaluare personală a capacității de rezistență la risc”, ne spune Cozmin Mizof, CFA, CAIA, Managerul Departamentului Administrarea Riscului de la Certinvest.

O investiție înseamnă creșterea valorii banilor în timp, deci această coordonată este, la rândul ei, extrem de importantă.
Pentru persoanele cu vârstă sub 35-40 de ani, care nu au încă un fond de urgență și nici unul de economii, specialiștii recomandă un plan de economisire bine structurat și un mix de instrumente financiare orientat pe termen lung și care să conțină fonduri de investiții cu grade diferite de risc.

Pentru cei trecuți de 40 de ani, lucrurile nu mai stau atât de relaxat. Dacă până la această vârstă nu au rezerve financiare consistente, atunci este timpul să își ajusteze mult mai mult cheltuielile și să își direcționeze economiile către investiții cu randamente mai mari, în măsura în care sunt confortabili cu suportarea unui grad de risc ridicat.

În orice caz, în orice etapă a vieții ne-am afla, nu trebuie să ne descurajăm, ci să rămânem focusați pe realizarea obiectivelor personale și pe etapele viitoare.