Japonezii au înțeles că importanța esteticii în farfurie este echivalentă cu gustul autentic al bucatelor. Tocmai de aceea, mâncarea este prezentată într-un mod cât mai apetisant, nu doar pentru a stârni plăcerea papilelor gustative, ci și pentru a oferi un impact vizual plăcut. În acest ghid culinar, veți găsi lista a 8 delicii japoneze pe care ar trebui să le încercați măcar o dată.
 
1. Sushi
 
Cu siguranță este unul dintre cele mai faimoase alimente ce provin din Țara Soarelui Răsare. Este cel mai renumit dintre mâncărurile tradiționale și este consumat în întreaga lume pentru gustul deosebit și prezentarea minimalistă. Este un fel de mâncare străvechi care își are originea în procesul de conservare a peștilor în orez fermentat. Pe fondul varietății de sushi disponibile, există un ingredient esențial prezent în toate - orezul cu oțet. În zilele noastre, se servește cu pește proaspăt, sos de soia și wasabi.
 
Dacă ești în căutarea unui local în care să servești sushi în București, trebuie să știi că orașul îți pune la dispoziție cele mai delicioase mâncăruri cu specific japonez din întreaga țară.
 
2. Sashimi
 
Acesta este un alt fel de mâncare tradițional, dar care își găsește originea înainte de apariția sushi-ului. Înainte ca oamenii să vină cu tehnica conservării peștelui, acesta era consumat crud, fără orez. Sensul literal al cuvântului „Sashimi” înseamnă orice aliment, care este feliat subțire. Așadar, veți găsi delicatese precum carne crudă de vită, pui și chiar carne de cal. Trebuie menționat însă că peștele și alte tipuri de fructe de mare sunt cele care se bucură de cea mai mare popularitate datorită rădăcinilor antice ale sashimi-ului.
 
3. Ramen
 
Este un preparat popular, faimos în întreaga lume. Felul de mâncare este realizat din tăiței de grâu, care sunt mai apoi serviți cu sos de soia sau supă miso. Acest fel are, de asemenea, o serie de ingrediente, precum felii de porc, alge marine, ceapă verde, ciuperci și ou. Dacă nu l-ați încercat până acum, acest preparat vă va surprinde extrem de plăcut deoarece are o aromă unică. Carnea de porc este gătită astfel încât se rupe imediat ce o atingeți cu vârfurile bețișoarelor.
 
4. Tempura
 
Este un fel de mâncare preparat din pește, fructe de mare sau legume, toate trecute prin ou și făină, apoi prăjite în ulei vegetal pentru a forma o textură crocantă. Aroma deosebită a mâncării este obținută prin stilul impecabil de gătire. Grija acordată preparării acestui deliciu culinar constă în fixarea temperaturii aluatului și a tigăii. Este crucial ca aluatul să fie rece, în timp ce tigaia este foarte încinsă. Se poate servi cu un sos sau sare aromată.
 
5. Supa Miso

Mâncare tradițională japoneză, se spune despre ea că este piatra de temelie a unui mic dejun hrănitor. Este conceput din dashi - un stoc în care se adaugă pastă miso. Tofu și ceapa verde sunt de asemenea esențiale și, în funcție de rețetă, se pot folosi legume, carne și fructe de mare. Pasta miso este ingredientul care definește gustul supei; textura și aroma depind foarte mult de tipul de pastă folosit. Supa miso este foarte sănătoasă, deoarece îmbunătățește digestia și oferă probiotice benefice.
 
6. Udon
 
Este o supă ce conține fidea făcută din făină de grâu. Mâncarea se bucură de popularitate în rândul tuturor celor care o încearcă. Acest lucru se datorează gustului său delicios. Poate fi consumată fie fierbinte, fie rece, cu sau fără topping. Cea mai simplă modalitate de preparare este fierbinte, făcută dintr-un bulion numit kakejiru. Se pot adăuga o varietate de topping-uri, cum ar fi creveți.
 
7. Soba
 
Este un tip de tăiței obținuți din făină de hrișcă, care au fost serviți de secole în tradiția japoneză. Tăițeii de soba pot avea culoarea galbenă, gri sau verde (dacă sunt făcuți din broccoli). Japonezii au opinii diferite despre cum să se bucure cel mai bine de soba, dar versiunea refrigerată sau cea gătită ca supă de tăiței sunt cele mai populare. Ingredientele  includ, de obicei, tăiței soba, varză, carne (pui, carne de porc sau vită) și sos. Deși este atât de ușor de făcut, gustul său este incomparabil.
 
8. Okonomiyaki

Compoziția de bază a acestui preparat este un amestec realizat din făină, yam și ou. Îl puteți personaliza adăugând ingrediente precum ceapă, vită, porc, creveți, varză și multe altele. Cele mai obișnuite toppinguri sunt peștele uscat și sosul okonomiyaki. Felul de mâncare este, de asemenea, un deliciu vizual. În unele restaurante din Japonia, bucătarul vine până la masă și prepară acest fel de mâncare chiar în fața ochilor tăi.