Chiar dacă nu vei găsi stipulat în legea rutieră, anvelopele de iarnă trebuie înlocuite cu cele de vară spre finalul lunii aprilie, atunci când vremea se încălzește și este puțin probabil ca zăpada să se întoarcă.
 
Dacă nu înlocuiești la timp anvelopele, în funcție de anotimp, nu doar că vei crește consumul mașinii, ci vei și uza cauciucurile.
 
De pildă, dacă folosești anvelopele de iarnă atunci când afară este cald, acestea vor deveni rigide și vor fi distruse cu aproximativ 2-3 milimetri zilnic. Află, din rândurile de mai jos, când trebuie să fie montate anvelopele de vară și ce trebuie să știi despre ele, pentru siguranță pe drumurile publice.
 
Înlocuirea anvelopelor de iarnă cu cele de vară
 
Deoarece sunt create dintr-un material special, cauciucurile de iarnă vor începe să se întărească atunci când temperaturile cresc peste 7 grade Celsius. Chiar dacă nu te oprește nimeni să circuli în continuare cu anvelopele de iarnă montate, la temperaturi ridicate, acestea se uzează mai repede, deoarece sunt mai moi și mai maleabile, indicate pentru gheață și zăpadă. Spre deosebire de acestea, anvelopele de vară sunt fabricate dintr-un material mai dur și mai rezistent la uzură, chiar și atunci când temperatura asfaltului atinge 60 de grade Celsius, în zilele călduroase de vară.
 
Pentru ca mașina să aibă stabilitate, anvelopele de vară trebuie să fie montate pe toate cele patru roți ale mașinii. În acest sens, poți alege anvelope vară 205 55 r16, ideale pentru îmbunătățirea performanțelor mașinii. De regulă, unii șoferi obișnuiesc să monteze anvelopele de vara numai pe roțile din față sau pe cele din spate. Trebuie să ții cont de faptul că acest lucru nu este suficient, deoarece vor fi afectate performanțele mașinii. Totodată, trebuie să montezi anvelopele de dimensiunea potrivită și de preferință, de la același producător.
 
Spațiul de frânare
 
Atât pentru tine, cât și pentru ceilalți participanți la trafic, atunci când plouă, dar afară se înregistrează temperaturi mari, carosabilul devine periculos. Astfel, dacă iarna poate deveni greu să frânezi, având cauciucuri de vară, în anotimpul cald, nu vei putea să oprești eficient roțile autoturismului, dacă ai montate anvelopele de iarnă. În cazul unei șosele ude, spațiul de frânare se mărește, de aceea trebuie să montezi întotdeauna anvelopele potrivite, în funcție de sezon.
 
Gradul de rezistență la uzură
 
Gradul de rezistență la uzură va determina întotdeauna durata de viață a unui set de anvelope. Poți să afli acest lucru cu ajutorul unui marcaj, numit Treadwear, care îți poate arăta care este coeficientul de uzură al anvelopelor. Astfel, cu cât o anvelopă se va uza mai greu, cu atât coeficientul este mai mare. Aceste teste de uzură sunt realizate de fiecare producător în parte și te ajută să compari anvelopele de vară, în funcție de brand.
 
Indicele de temperatură
 
În alegerea anvelopelor de vară, este important ca acestea să fie rezistente la temperaturi mari. Poți afla rezistența anvelopelor cu ajutorul indicelui de temperatură, care îți demonstrează cât de bine funcționează acestea la temperaturi ridicate. Din acest punct de vedere, cele mai bune anvelope sunt caracterizate de calificativul A.
 
Consumul de combustibil
 
Atunci când se gândesc la schimbarea anvelopelor, șoferii iau în calcul și consumul de combustibil. În acest sens, proprietarii de autoturisme pot opta și pentru anvelope ecologice pentru vară, confecționate din materiale care asigură un consum mai mic de carburant.
 
Nivelul de zgomot
 
Pentru a te bucura de confort și siguranță în timp ce conduci, este recomandat să ții cont și de nivelul de zgomot pe care îl aduc anvelopele de vară atunci când mașina este în mers. Nivelul de zgomot produs de anvelope poate afecta nivelul total de zgomot produs de mașină și afectează atât confortul în timpul condusului, cât și mediul înconjurător. De aceea, cu cât zgomotul este mai mare, cu atât va deveni mai zgomotoasă și anvelopa.
 
Riscul de acvaplanare
 
Aderența la sol a anvelopelor este foarte importantă - cu cât acestea sunt mai moi, cu atât mașina va circula mai sigur. Anvelopele de iarnă nu vor reuși să evacueze apa prin rosturi, precum cele de vară, astfel încât există riscul ca atunci când întâmpini un carosabil umed, să pierzi controlul volanului și să nu poți frâna la timp.
 
Riscul de explozie

Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată sau ai văzut pe șosea bucăți de cauciuc și un autoturism în pană. În aceste situații, înainte de explozie erau folosite anvelope de iarnă, care nu sunt indicate pentru anotimpul cald, în contact cu asfaltul încins. Cu cât temperatura crește, cu atât temperatura din roți va fi mai mare, iar anvelopele pot crăpa, ducând la explozie. Evită aceste neplăceri, folosind anvelopele potrivite, în funcție de sezon, deoarece o situație de acest fel poate duce la accidente rutiere grave.
 
Anvelopele reprezintă elementele cele mai importante, atunci când vine vorba de siguranța ta în trafic, așa că respectă sezonul pentru care au fost fabricate și folosește doar producători pe care îi cunoști și în care ai încredere.