Nu ai nevoie neapărat de o mașină spațioasă sau cu un motor puternic, pentru că altele sunt calitățile care trebuie să definească o mașină de oraș fiabilă.
 
Regulile de circulație și traficul aglomerat nu-ți permit că te deplasezi cu viteză foarte mare prin oraș, așa că cel mai indicat este să îți alegi o mașină cu un motor mic, cu un consum redus de combustibil.  
 
De asemenea, dacă ești dispus să plătești o sumă mai mare, poți opta pentru o mașină hibrid sau chiar una full electric, mai economice decât modelele clasice, pe benzină sau motorină.
 
O mașină de oraș fiabilă trebuie să fie cât mai compactă, pentru a te putea strecura cu ușurință prin traficul foarte aglomerat. Nu ai nevoie de foarte mult spațiu, iar portbagajul trebuie suficient de mare cât să încapă câteva sacose cu cumpărături.
 
Pentru a te ajuta să faci o alegere inspirată, îți oferim câteva exemple de modele considerate a fi printre cele mai fiabile mașini de oraș.
 
Suzuki Celerio
 
Este o mașină din clasa A, care oferă un spațiu generos pentru autoturismele din gama sa. Este echipată cu un motor în trei cilindri, cu capacitate de 100 de centimetri cubi, ce dezvoltă 68 de cai putere. Cutia de viteze este manuală, în cinci trepte, iar la schimbare vitezelor, pierderea de cuplu este diminuată cu 40%, datorită unor rulmenți și a unui volum redus de ulei.
 
Ford KA+
 
Punctul forte al acestui model care poate fi găsit la orice dealer Ford autorizat îl reprezintă tehnologiile inteligente de la interior, care fac din Ford KA+ o mașină ușor de condus. Este suficient de compact pentru a putea fi parcat chiar și în spații înguste, iar la această manevră te ajută foarte mult senzorii din spate. Aceștia detectează atunci când ești prea aproape de un obstacol și te avertizează din timp, atât vizual, cât și sonor.
 
În oferta nesteautomotive.ro vei găsi și varianta mai robustă, KA+ Active, cu gardă la sol mai înaltă și jante din aliaj de 15”.
 
Skoda Citigo  
 
Este un model cu trei uși, al cărei nivel de echipare de bază include airbag-uri frontale pentru șofer și pasagerul din dreapta, airbag-uri laterale pentru scaunele din față și tapițerie Haydn. Motorul 1.0 MPI are o putere de 60 de cai, iar transmisia este manuală, în cinci trepte de viteză.
 
Hyunday i10
 
Punctează în special la capitolul confort, dispunând de un interior spațios pentru o mașină de clasă mică. Modelul este proiectat în Europa, având inclus în dotarea standard un pachet de sisteme avansate de siguranță. Grila frontală de mari dimensiuni și farurile cu un design special îi asigură un aspect sportiv, foarte apreciat de fanii acestui model.
 
Fiat Panda
 
Modelul vine cu o serie de dotări standard precum închidere centralizată, geamuri electrice față, senzor de temperatură externă și senzor de monitorizare a presiunii anvelopelor. La acestea se adaugă și sistemele ABS, EBD BAS, care conferă mașinii un plus de siguranță.
 
Ford Fiesta
 
Primul model din serie a fost produs în 1976, iar de atunci, de la o generație la alta, Ford Fiesta a devenit una din cele mai apreciate mașini de oraș. Este ușor de condus și presupune costuri de întreținere reduse, iar consumul declarat de producător este de 4 litri la suta de kilometri, extraurban. Nivelul de siguranță este unul ridicat iar mașina punctează și la capitolul design.
 
În general mașinile de oraș sunt eficiente și în ceea ce privește costul pieselor de schimb dar și cel al reviziilor periodice. Dacă adaugi și consumul redus de combustibil, ai suficiente argumente pentru a te orienta pentru unul dintre modele enumerate mai sus.