După cum știi deja, valoarea de credit acordată de acest program este de maxim 57.000 euro pentru o locuință finalizată sau 66.500 euro pentru construcțiile noi și trebuie să dispui încă de la început de avansul minim, ce reprezintă de obicei 5% din prețul de achiziție.

Există însă și alte costuri, ce s-ar putea să le omiți! Iată care sunt acestea!

Taxele notariale

Onorariul de autentificare al contractului de credit pentru programul Prima Casă nu se plătește! Deasemenea, taxele la notar sunt cu 30% mai mici decât în cazul unui credit ipotecar. Cu toate acestea, ele încă există iar comisioanele bancare sunt aceleaşi.

Să presupunem că vrei să cumperi o locuință în valoare de 65.000 euro. Costurile notariale și taxa de intabulare vor costa aproximativ 650 euro (3.100 lei). Deși un credit ipotecar ar putea avea taxe de peste 1.000 euro și să plătești mai puțin reprezintă un avantaj pentru tine, e nevoie să îți organizezi bugetul pentru a te asigura că dispui de acești bani.

Taxele pentru imobil

În funcție de bancă, costul de evaluare al unui imobil este în jur de 400 de lei pentru un apartament și 500 de lei pentru o casă. În cazul în care cumperi de la un dezvoltator imobiliar, acesta poate percepe încă o taxă suplimentară pentru rezervare. E necesară și o declarație pe propria răspundere că nu deții o altă locuință, ce costă în jurul sumei de 50 de lei!

Deasemenea, trebuie să plătești un comision de gestiune către FNGCIMM pentru locuințele construite sau consolidate cu mai puțin de 5 ani înainte de momentul solicitării creditului, acesta fiind egal cu 0,45% din valoarea garanției.

Depozitul colateral

Toate băncile percep un depozit ce se restituie la plata integrală a creditului. Acesta este egal cu 3 rate de dobândă. În cazul unui credit de 65.000 euro, depozitul colateral va fi de aproximativ 420 euro (2.000 lei), calcularea lui fiind afectată de ROBOR. În funcție de valoarea creditului, acest depozit poate ajunge până la 700 euro sau chiar mai mult. Spre exemplu, pentru cei ce vor să construiască un imobil de 70.000 euro, valoarea depozitului va fi în jur de 780 euro.

Banca recalculează valoarea acestui depozit la fiecare 3 luni, în funcție de rata dobânzii și soldul creditului. Astfel, o creștere a ratei de referință poate duce și la creșterea sumei ce trebuie depuse în depozit ca garanție. Pe de altă parte, odată cu plata ratelor lunare, soldul creditului scade. Asta determină în timp valoarea depozitului colateral să se reducă. Acest efect devine însă vizibil abia după câțiva ani, când ai achitat deja cea mai mare parte a împrumutului.

Cum poți face rost de bani?

Chiar dacă ai salariul decent, e destul de greu să pui bani deoparte. Mai ales când locuiești într-un oraș mare și sunt persoane de care trebuie să ai grijă. Cea mai rapidă soluție pentru a face rost de banii necesari pentru costurile suplimentare este să îi împrumuți. Solicită bani online când ai nevoie de un credit urgent! De asemenea, aplică pentru un credit de nevoi personale și cere ajutorul prietenilor și familiei! În felul acesta, vei face rost de banii necesari într-un timp scurt.

Cum să îți calculezi toate costurile?

Cea mai bună metodă e să ceri ajutorul unui specialist. Există de asemenea calculatoare online care te pot ajuta să-ți faci un calcul aproximativ. În principiu, programul Prima Casă are multe costuri dar are și la fel de multe beneficii. Dacă te-ai săturat să stai cu părinții sau în chirie și vrei să ai propria ta locuință, e nevoie de ceva sacrificii pentru a-ți îndeplini acest vis.