Lipsa fondurilor reprezintă una dintre principalele probleme cu care se confruntă societățile, mai ales că prea puține instituții financiare oferă credite pentru firme mici în condiții favorabile.
 
Împrumuturile sunt esențiale pentru îmbunătățirea lichidității companiei, inovare și investiții. Totuși, accesarea unui credit pentru afaceri are atât aspecte pozitive cât și negative, pe care orice societate trebuie să le cunoască în detaliu.
 
Avantajele creditelor pentru firme mici

Obținerea rapidă a sumei necesare
 
Rapiditatea cu care se acordă finanțarea reprezintă un avantaj important, mai ales când firma are nevoie urgentă de bani pentru a acoperi cheltuielile. De exemplu, dacă vorbim despre o întreprindere agricolă, plățile către furnizori nu pot fi amânate, dat fiind și caracterul sezonier al afacerii. Așadar, există instituții care oferă un răspuns în doar două zile, iar acest lucru reprezintă un real sprijin pentru nevoile firmei.
 
Flexibilitate
 
În cazul anumitor forme de credit există un grad ridicat în ceea ce privește de flexibilitate în ceea ce privește suma de bani solicitată, dobânzile, termenele de rambursare sau perioada de creditare.
 
Pachet minim de documente
 
Pentru accesarea unui credit, firmele mici nu trebuie să prezinte foarte multe documente, fiind necesare actele de identitate ale împrumutatului și fidejusorului, ori documentele ce confirmă desfășurarea activității. Totuși, condițiile diferă de la o instituție de credit la alta.
 
Stabilirea unor relații cu instituții financiare cunoscute
 
Deoarece prezintă riscuri mai ridicate ori garanții insuficiente față de o companie mare, firmele mici nu au acces prea ușor la toate tipurile de credite. Prin urmare, prin contractarea unui împrumut, acestea pot stabili mai ușor relații cu o instituție financiară cunoscută, în vederea accesării facile a altor servicii.
 
Sursă de finanțare pentru investiții
 
Împrumutul reprezintă singura modalitate pentru o firmă mică de a obține fonduri suplimentare, peste cele proprii, pentru investiții și dezvoltarea societății. Oportunitățile pot apărea în orice moment, însă pentru a beneficia de acestea, întreprinderea trebuie să aibă parte de sprijinul financiar necesar.
 
Dezavantajele creditelor pentru firme mici
 
Din dorința de a-și satisface toate așteptările, multe dintre firmele mici nu iau în calcul și dezavantajele creditelor. Iată care sunt aspectele mai puțin plăcute ale contractării unui împrumut:
 
Reglementări nefavorabile
 
Riscul de a pierde garanțiile depuse sau chiar riscul de a intra în faliment în cazul imposibilității de rambursare a creditului pot influența negativ activitatea firmei. De asemenea, posibilitatea de majorare a ratei dobânzii, implicarea unui factor extern în gestionarea activității și apariția unor restricții ori întreruperea creditării în cazul unor evenimente nefaste pentru societate pot fi considerate condiții nefavorabile pentru credit.
 
Nu toate solicitările sunt acceptate
 
Deoarece prezintă un risc crescut față de companiile mari, firmele mai mici se pot confrunta cu anumite condiții mai stricte în cazul accesării unui credit, care nu le permit să beneficieze de toate serviciile de care ar avea nevoie.
 
Creditul reprezintă singura sursă de finanțare de încredere pentru planul de afaceri al unei firme mici. Acesta este o reală centură de siguranță pentru dezvoltarea unui business de dimensiuni reduse și poate acoperi orice nevoie a companiei.