Vrei să verifici o firmă cu care intenționezi să demarezi un parteneriat?
 
Urmează să achiți un avans pentru o anumită marfă, dar nu ești tocmai sigur că vei și primi ceea ce ai comandat?
 
Nu îți face griji! Există numeroase moduri în care poți afla mai multe detalii despre firmele de interes pentru tine.
 
Iata care sunt acestea!
 
Verifică firma pe site-ul Ministerului de Finanțe
 
Dacă firma care ți-a trezit suspiciunea este din România, o poți verifica accesând site-ul Ministerului de Finanțe. În acest mod, poți afla dacă firma este sau nu plătitoare de TVA, dacă a avut activitate în ultimii ani și mai ales dacă are datorii la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale.
 
Acest lucru este posibil selectând pagina de ”Informații fiscale și bilanțuri”, de pe platforma online mfinante.ro. Mai apoi, este necesar să dai click pe ”Informații despre instituții publice, agenții economici, societăți de asigurare, brokeri, ONG-uri”.
 
În această etapă, este nevoie să alegi criteriul de selecție, care poate fi numele sau județul ori CUI-ul. Alege cel mai potrivit filtru, în funcție de informațiile pe care le deții sau care îți sunt mai accesibile. 
 
Tot prin această metodă poți afla și dacă firma a avut sau nu profit în activitatea sa, dar și care este numărul de angajați pentru care administratorii săi plătesc contribuții.
 
Consultă informațiile de pe site-ul ANAF
 
O altă variantă de a afla detalii despre istoricul de plată (și nu numai) al potențialilor tăi parteneri de afaceri constă în consultarea informațiilor disponibile pe site-ul Autorității Naționale Anti-Fraudă. Aici, poți accesa Registrul contribuabililor inactivi/reactivați.
 
Pentru a vizualiza acest raport este nevoie să urmezi aproximativ aceiași pași ca și cei descriși mai sus. Vei avea, de asemenea, nevoie de introducerea CUI-ului sau a denumirii firmei și a județului, pentru a afla dacă ea este sau nu activă.
 
Toate aceste informații sunt furnizate selectând ”Obligații restante către bugete”, pagină în care vor fi menționate eventualele datorii ale firmei respective către CAS, către bugetul de Stat, șomaj sau sănătate.
 
Apelează la softuri specializate

Cele două metode prezentate mai sus, au un mare plus, anume acela că sunt disponibile gratuit și rapid, doar navigând pe Internet. Totuși, ele au și un dezvantaj; concret, există posibilitatea ca informațiile raportate pe aceste site-uri să nu fie actualizate, ceea ce te-ar putea conduce către luarea unei decizii nu tocmai inspirate. 
 
Din fericire, există și metode care oferă astfel de date cu mare precizie. De exemplu, poți afla diverse date fiscale despre firme pe termene.ro. Cu ajutorul datelor centralizate în rapoartele oferite de acest portal, poți afla în timp real detalii despre istoricul fiscal al partenerilor tăi de afaceri, vizualizându-le pe toate într-un singur loc, anume într-un document Excel. 
 
Astfel, vei fi la curent cu toate datele necesare pentru a încheia doar colaborări avantajoase și vei elimina riscurile care îți amenință business-ul. În plus, folosind acest tool, ai facilitatea de a personaliza fișierele în funcție de datele pe care dorești să le consulți. 

Investește în realizarea unei baze de date solide care conține informații despre firmele care prezintă interes pentru tine.