Victoria robotului numit Pluribus reprezintă un adevărat apogeu pentru inteligența artificială, dat fiind faptul că a trebuit să se lupte cu mai mulți oponenți umani în același timp, profesioniști care de cele mai multe ori ies câștigători de la mesele de Texas Hold’em Poker la care se așează.

Pe cine a învins Pluribus?

Într-un prim experiment în care fiecare jucător uman a avut la dispoziție 5.000 de mâini împotriva a 5 copii ale lui Pluribus, robotul i-a învins pe:

- Darren Elias. Eeste jucătorul care deține cele mai multe titluri în turneele mondiale World Poker Tours;
- Chris „Jesus” Ferguson. Este câștigătorul a 6 evenimente World Series of Poker.

În cel de-al doilea experiment au fost implicați 13 jucători profesioniști, fiecare cu câștiguri de peste 1 milion de dolari din jocul de poker. Pluribus a jucat împotriva a câte 5 jucători deodată și a reușit să își adjudece victoriile după 10.000 de mâini.

Cine a creat Pluribus?

Creatorii robotului sunt cercetătorii de la universitatea Carnegie Mellon, în colaborare cu cei care se ocupă de inteligența artificială în cadrul Facebook.

Profesorul Tuomas Sandholm, care a contribuit la dezvoltarea robotului, a precizat că faptul că Pluribus a reușit să învingă jucători profesioniști într-un joc atât de complicat, este un prim pas către realizarea unor probleme serioase din societate.

Pluribus nu este primul robot care poate să învingă oamenii în jocuri complexe. În 2015, un robot denumit AlphaGo și dezvoltat de compania Deep Mind a reușit să învingă un jucător uman de Go pentru prima dată în istorie.

De ce Poker?
 
Chiar dacă nu toată lumea e de acord, pokerul din zilele noastre este în mare parte un joc al minții, care necesită din partea jucătorilor cunoștințe matematice, o foarte mare atenție la detalii, cunoștințe psihologice și o doză foarte consistentă de disciplină.

În ultimele decenii, numărul jucătorilor de poker a crescut fantastic, alimentat desigur de fantasticele turnee live transmise la televizor (mai nou, pe internet), de averile fabuloase adunate de jucători precum Daniel Negreanu și, nu în ultimul rând, de promoțiile existente la operatori online de top precum 888poker . Acest brand cu o istorie de peste 20 de ani în domeniu rulează chiar în prezent o super campanie „Road to Vegas”, prin intermediul căreia 13 jucători români vor câștiga pachete la Las Vegas, pentru turneul WSOP Crazy8’s 2020, cu premii totale garantate de 888.888 $.

Inteligența artificială, din ce în ce mai aproape să schimbe lumea

Faptul că un robot dotat cu inteligență artificială a reușit să învingă oamenii în jocul de poker este încă un pas către schimbări serioase din viitor. Mulți specialiști sunt îngrijorați în ceea ce privește impactul pe care îl va avea AI asupra forței de muncă, considerând că va genera o adevărată criză prin preluarea a milioane de locuri de muncă.

Alții însă, sunt încrezători că odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, oamenii vor renunța la activități plictisitoare și repetitive, ocupându-se mai mult de dezvoltarea personală și contribuind la dezvoltarea tehnologiilor viitorului.

Cel mai probabil, din cauza roboților inteligenți vor dispărea muncile ce pot fi automatizate, cum ar fi cele din fabrici sau cele din contabilitate, însă vor fi la mare căutare experții din domeniul medical sau tehnic. Conform specialiștilor, AI va fi implicată în majoritatea domeniilor:

- Va contura locuințe inteligente care să susțină un stil de viață cât mai confortabil;
- Va crea mașini autonome care să elimine riscul de accidente și o mulțime de alte probleme din trafic;
- Va revoluționa medicina. Se crede că, până în anul 2030, piața AI va ajunge la aproape 16 miliarde de dolari, iar o bună parte din acești bani vor fi investiți în medicină.

Momentan, Inteligența Artificială reușește să învingă jucători de Poker sau de Go. În viitor însă, va reuși să preia o mulțime din atribuțiile oamenilor. Putem spera doar că o va face în avantajul nostru.