Lumea jocurilor video s-a dezvoltat atat de mult, cat sa isi permita sa atraga sponsori care ofera sute de milioane de euro pentru competitiile de E-sport din intreaga lume.

Anual au loc concursuri cu premii care rivalizeaza cu cele dintr-o liga de nivel mediu din fotbalul mondial.

Cel mai bun exemplu vine din top 5 al celor mai premiate competitii din sfera jocurilor virtuale:

·       The International 2018 – 25,5 milioane de dolari
·       The International 2017 – 24.6 milioane de dolari
·       The International 2016 – 20.7 milioane de dolari
·       The International 2015 – 18.4 milioane de dolari
·       The International 2014 – 10.9 milioane de dolari

The International este o competitie care aliniaza la start cele mai bune echipe de DotA 2 din circuitul profesionist. In ultimii patru ani, premile au crescut de 2.5 goluri, ceea ce arata cat se poate de clar care sunt intentiile in aceasta directie. In 2018, castigatoarea, Team OG, a plecat acasa cu 11.2 milioane de dolari.

DotA 2 este un joc multiplayer on-line de lupta, dezvoltat de catre Valve Corporation. Implica doua echipe de cinci jucatori, fiecare dintre ele avand ca scop cucerirea bazei adversarului. Fiecare dintre cei zece jucatori controleaza un caracter, care poarta denumirea de “erou”. Acestia trebuie sa colecteze punte de experienta si elemente pentru acel personaj. O Echipa castiga in momentul in care distruge o structura mare, situata in baza echipei opuse si care se numeste “Ancient”.

Counter-Strike: Global Offensive este varianta mult imbunatatita a celebrului Counter-Strike. Este un first-person shooter, bazat pe obiective pe care jucatorul trebuie sa le indeplineasca. Doua echipe opuse, cunoscute sub denumirea de teroristi si contrateroristi vor concura pe mai multe planuri de joc, denumite harti, pentru a a inceca sa isi atinga obiectivele. Principala miza este castigarea a cat mai mult multe runde, ceea ce se poate face prin mai multe modalitati: fie prin plantare/dezamorsarea unei bombe, fie prin uciderea celor cinci inamici in timp util.

Ambele sunt doua dintre cele mai jucate si premiate jocuri, iar in viitorul apropiat vor putea fi jucate si la Olimpiada. Pentru moment sunt tratative ca sportul electronic sa devina sport olimpic. Organizatorii discut aceasta posibilitate si introducerea jocurilor video la Jocurile Olimpice de Vara de la Paris, din 2024.

Aceleasi jocuri se pot juca si de placere, in regim propriu, pe internet, cu prietenii sau singur. Iti poti comanda chiar propriul server de Counter-Strike: Global Offensive. Pretul unui astfel de server dedicat pentru gazduire variaza de la numarul de locuri maxime pe care doresti sa le aiba si pana la mai multi factori, specificatii, etc.

Iata mai jos cum poti avea propriul tau server de CS:GO, totul foarte rapid:

·       Iti alegi firma de hosting
·       Selectezi numarul de sloturi pe care vrei ca serverul tau sa il aiba
·       Te asiguri ca ofera specificatiile pe care le doresti
·       Il comanzi

Mai nou poti achita contravaloarea lunara a aceslui server si prin SMS, paysafecard sau transfer bancar, toate modalitatile acestea fiind securizate.

Dintre toate acele jocuri de top, Counter-Strike: Global Offensive permite jucarea pe un server dedicat. Restul jocurilor, precum Starcraft II, DotA, Fortnite sau League of Legends, toate se pot juca intre prieteni, dar pe serverele create pe platforma unde le jucati.