Evenimentul il plaseaza pe proprietarul lantului de imbracaminte Zara in fata suedezului Ingvar Kamprad a carui avere are o valoare neta estimata de 37,2 miliarde dolari si a francezului Bernard Arnault, care a incheiat ziua la 22,7 miliarde de dolari.

Conturile lui Ortega s-au rotunjit bine chiar daca Spania este cuprinsa de febra crizei financiare, iar cifra somajului este una uriasa.

"Adevarul este ca nu conteaza daca e spaniol sau nu", este de parere Christodoulos Chaviaras, un analist pe retail la Barclays Plc in Londra. Compania "merge dincolo de granitele spaniole oricum, asa ca de fapt beneficiaza masiv de puterea consumatorilor chinezi. Acestia par oricum imuni la orice criza".

Zara si Bershka se vand bine. Profitul Inditex, cel mai mare retailer de imbracaminte din lume, a depasit estimarile

Profitul net al Inditex, cel mai mare retailer de imbracaminte la nivel mondial, prezent si in Romania, a crescut cu 30% in primul trimestru fiscal incheiat in aprilie, la 432 milioane de euro, depasind estimarile analistilor, transmite Bloomberg.\

Vanzarile din primul trimestru au urcat cu 15%, la 3,42 miliarde de euro.

Inditex deschide noi magazine in tarile emergente si isi extinde oferta online, pentru a compensa scaderea cheltuielilor de consum pe piata sa locala, Spania, marcata de recesiune.

"Prezenta internationala ajuta compania sa mentina o rata solida de crestere, chiar daca pietele mature din Europa incetinesc", a declarat Jose Rito, analist la Banco BPI din Porto, Portugalia.

El s-a declarat optimist ca Inditex va reusi sa obtina profituri solide pe tot parcursul acestui an, avand un mare potential de extindere in Asia si America Latina.

Retailerul a anuntat in luna martie sa intentioneaza sa deschida in acest an 480-520 de magazine, inclusiv sub brandul Massimo Dutti in Statele Unite.

In Romania, reteaua Inditex numara 72 de magazine, cu brandurile Zara, Pull&Bear, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home si Massimo Dutti. Grupul Inditex detine 5.527 de magazine la nivel mondial.