La 10 comercianti de bijuterii pe care i-am vizitat in Bucuresti situatia a fost aceeasi. Nimeni nu are afisate preturi diferite la verighete, fata de restul produselor pe care le vand. 

"- Cat costa verighetele?

- 150 de lei gramul de 14 carate si 180 cel de 18 carate.

- Si sunt mai ieftine decat alte bijuterii?

- Nu, acelasi pret pe gram."

Unii bijutieri au preturi chiar mai mari pentru verighete fata de cele pentru inele obisnuite, cercei sau pandantive, desi simbolurile cununiei nu sunt impozitate in acest moment suplimentar de catre stat, fiind interzis de Uniunea Europeana, pentru a stimula casatoriile si cresterea demografica. Explicatia ar fi ca, spre deosebire de alte podoabe, verighetele se vand cel mai bine in acest moment pe aceasta piata. Culmea e ca la cursul Bancii Nationale, in ultima luna, gramul de aur s-a ieftinit cu 12 lei, in timp ce la bijuterii s-a scumpit tot cu atat.

"Noile legi sunt aplicate haotic, fiecare intelege ce vrea, nu se stie cum vor fi calculate aceste accize"
, a precizat Karl Heinz, presedintele Patronatului Bijutierilor.

Calculele arata insa ca diferenta de pret nu e una de neglijat. Pana la 14 carate inclusiv, acciza impusa de stat e de un euro/gram, iar la 18 si 24 carate, de 2 euro/gram. Asta inseamna ca la o pereche de verighete simple, de 10 grame, pretul este cu 10 euro mai mare, iar pentru aur de 18 carate cu 20 euro mai mare. Ca sa fenteze accizele impuse de stat, multi comercianti s-au transformat in amaneturi.

"Statul considera ca produsele din amaneturi au fost deja accizate si nu impune nicio taxa la vanzare acolo", explica Heinz.

In Romania exista 7.000 de firme care au peste 100.000 de angajati in domeniul productiei si comertului cu produse din metale pretioase. Vanzarile de bijuterii din aur depasesc cateva sute de milioane de euro, iar noile accize ar putea incuraja evaziunea fiscala din domeniu, sustin patronatele.